За 55-и път Русе ще се превърне в световна столица на музиката, която ще събере погледите на ценители и любители на най-доброто в света на изпълнителското изкуство. На 13 март започва юбилейното издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който всяка година в наверечието на пролетта кара не само русенци, но и меломани от страната и напоследък все по-често и от чужбина да прекрояват личните си графици така, че да успеят да посетят поне няколко от концертите в програмата. 
Билетите за тазгодишното издание вече се продават на касата на Русенската опера. Колкото и невероятно да звучи за някои, за които музиката не е начин на живот, но още в първия ден на продажбата на билети хора, които държат да са сигурни, че нищо няма да им попречи да се докоснат до вълшебството на фестивала, застанаха пред касата с грижливо записани на листче предпочитани концерти. Въпреки че продажбата на билети започна в почивен ден - 1 март, това не само не беше пречка, а дори се превърна в благоприятно обстоятелство -  немалко 
русенски ценители вече си осигуриха своите мартенски вечери-празници
Както е добре известно, „Мартенски музикални дни“ е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България. Според специалистите това е фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг.
Първото издание е през 1961 година и оттогава досега всяка пролет по едно и също време фестивалът заема мястото си на една от най-красивите и въздействащи емблеми на Русе - емблемата на високото изкуство, което прави града известен и неповторим. За това десетилетия наред допринасят съставените с много вкус и огромен всеотдаен труд програми, които събират в града на Дунава елитни артисти от световната и европейска музикална сцена.
Тази сцена помни именити музиканти, композитори и диригенти, сред които със златни букви в историята на ММД са записани имената на Дмитрий Шостакович, Святослав Рихтер, Курт Мазур, Генадий Рождественски, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Кшищоф Пендерецки, Миша Майски, Патрик Галоа и десетки други. Паметни за публиката остават концертите на Букурещката филхармония и Букурещкия радиооркестър, филхармоничните оркестри от Санкт Петербург и Литва, Брукнер оркестър от Линц, Лондонския младежки симфоничен оркестър, Парижкия камерен оркестър, филхармонията на Прага. Истински пиршества за душата на ценителите са гостуванията на ансамбли като The KingТs Singers, I Musici di Roma, Il Giardino Armonico, Венецианския бароков оркестър, „МузикФабрик“, „Решерш“, „Mосковски солисти“, както и много други големи артисти.
Верни на своя изискан музикален вкус и благородната амбиция всяка година да 
добавят нови запомнящи се щрихи към фестивалната палитра
за 55-ото издание организаторите са направили така, че не просто да не свали гарда нито на йота, но да покаже, че единствената посока в биографията на Мартенските е само и единствено нагоре. 
Солидната биография на нашия фестивал ни задължава в година, в която се отбелязва такъв рожден ден, да мислим това многопланово събитие не само като празник, но и като размисъл и като търсене на нови измерения, казва директорът на ММД Ива Чавдарова. Затова в програмата си за 2015 година фестивалът се отваря към съвременната музикална сцена с творчески и арт провокации, обяснява тя. Не е лесно да излезеш от собствената си инерция, а 55 години са наистина едно сложно битие и своеобразна инерция, добавя Чавдарова. При това основните рамки на двуседмичното музикално събитие предполагат задължителна доза класичност, с която по-голямата част от публиката е свикнала и я очаква. Но успоредно с това същата тази публика, както и по-младите, които с всяко издание напоследък се увеличават, се радват на различното и нетрадиционното. 
Сред тези нетрадиционни елементи във фестивала най-сериозно място заема новият проект в рамките на Мартенските музикални дни - четирите интерактивни творчески разработки Junior, които стартират пилотно с подкрепата на фондация „Америка за България“. Зала „Европа“ на 19 март от 13 ч ще се превърне в територия на 
„Седемте биг бенд самураи“, завладени от неудържимия устрем на Венцислав Благоев 
и с участието на Биг бенд Русе. Ден по-късно в зала „Филхармония“ от 19 ч истинско „Пиано сражение“ ще проведат Андреас Керн и Паул Цибис. На 22-ри Мартенските разширяват своите пространства и завземат дори Историческия музей - там ще гостува от 11 и 17 ч Брас концерт на възглавници, който за първи път излиза извън пределите на София. А на 25 март от 11 и 13 ч в зала „Европа“ ще прозвучат приказки на френски автори в музикалната интерпретация „Майка ми гъската“ на Морис Равел. 
Като специални акценти в тазгодишното издание меломаните ще разпознаят знакови гостувания на русенска сцена. Сред тях са концертите на квартети като „Кремерата Балтика“, които ще изпълнят своята нова програма „Семпре танго“ на 16 март, струнният квартет
„Новус“, който се смята за новата музикална надежда на Корея
те ще изпълнят изцяло класическа програма от Моцарт, Дворжак и Бетовен на 17 март, както и гостуването на легендата в бароковото изкуство Жорди Савал. Прочутият носител на Грами за първи път ще гостува в България и поводът за това е именно русенският фестивал. Савал, който свири на виола да гамба, ще изпълни заедно с Пиер Антай /клавесин/ и Хавиер Диас-Латоре /теорба и китара/ програмата Les violes du Roi Soleil, концертът е на 24 март. 
Знаково участие ще направи и Румънският национален симфоничен оркестър под диригентството на Кристиан Мандял, който на 22 март ще изпълни творби на Моцарт, Бетовен и Брамс, а солист ще бъде познатата на публиката българска пианистка със световна известност Пламена Мангова. Русенци очакват и гостуването на баритона Матиас Гьорне със „Зимен път“ на Шуберт в съпровод на пиано на Мария Принц - събитието е на 28 март в зала „Европа“. 
Със сигурност 90 на сто от публиката очаква с нетърпение поредната арт визита на почетния гражданин на Русе Юрий Башмет и ансамбъла „Московски солисти“. Концертите са на 26 и 27 март, като в първата вечер прочутият виолист и диригент на ансамбъла ще представи Чайковски и Брамс, а във втората - Хайдн, Бритън и Шуберт. 
 И тази година премиерите, които бележат Мартенски музикални дни, са натоварени и с емоция, и с много подтекст. При това 
само оперните премиери ще бъдат две
Едната е на българското произведение „Омагьосаният“ на живеещия в чужбина Божидар Спасов - тя ще бъде представена от екип на Държавна опера Пловдив на 28 март от 11 ч в салона на операта. Преди това обаче, на 25-и, се очаква едно истинско събитие - премиерното представление на операта „Катерина Измайлова“ на Шостакович. Русенските филхармоници, солисти и балетът вече подготвят спектакъла, режисьор на който е една от най-известните български оперни режисьорки зад граница - Вера Немирова. Тъкмо нейният баща, Евгени Немиров, е режисьор на първата за България постановка на мащабната творба на Шостакович. Премиерата е била в Русе преди 50 години, като самият композитор е участвал в подготовката на своето произведение за русенската сцена. 
Русенското присъствие във фестивала тази година е впечатляващо. Фактът, че през годината, когато ММД отбелязват 55 години от своето съществуване, се отбелязва и 55-годишнината на Националното училище по изкуствата, обяснява специалната празничност още при първия концерт от програмата на фестивала. Той ще бъде открит от Фестивалния оркестър, съставен от възпитаници на русенското Музикално училище, които специално за този повод се завръщат в града на своята младост от най-различни, близки и далечни, краища на целия свят. От Бразилия, Индия, Белгия, Швейцария, Испания и къде ли още не ще пристигнат именити музиканти, които не забравят къде е началото на тяхната любов към музикалното изкуство и 
кой ги е научил на азбуката, превърнала се за тях в библия и битие
Фестивалният оркестър ще бъде дирижиран също от възпитаник на НУИ - емблематичния Емил Табаков, а солист ще бъде друг бивш ученик - концертмайсторът на оркестъра на Френското радио Светлин Русев. 
Под диригентството на Табаков на 14 март Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни творби на Моцарт и Брукнер, като солисти ще бъдат обичаният от русенската публика виртуоз Минчо Минчев и младият виолист Александър Земцов. Друго знаково русенско присъствие ще зарадва почитателите на традициите - на 15 март ансамбъл „Силуети“ на родения в Русе виолончелист Венцеслав Николов ще представи програма с творби на Шьонберг и Йордан Дафов. Рецитал на още един русенец - пианиста Евгени Божанов - ще събере почитателите на Шопен, Равел, Такемицу и Лист на 19 март. Два русенски хорови състава също ще бъдат сред участниците във фестивала. На 18 март е вечерта на Русенската филхармония заедно с „Дунавски звуци“ и цигуларката Ваня Миланова, а на 23-и пред публиката ще се представят ансамбъл „Музика Нова“ заедно с хор „Проф.Васил Арнаудов“. 
По установена вече традиция 
джазът също заема специално място в Мартенските
Този път новаторският проект е на джазмена Васил Петров, който на 21 март ще пее на Голямата сцена в Доходното здание в компанията на Русенската филхармония и триото на Ангел Заберски /пиано/, Борис Таслев /контрабас/ и Димитър Семов /ударни/. Закриването на фестивала също е поверено на русенските музиканти. На 29 март в изпълнение на Русенската филхармония ще звучат Концерт за цигулка на Брамс /солист е Мила Георгиева/ и сюитата „Жар птица“ на Стравински.
Сред съпътстващите събития са традиционната музикална академия „Проф.Саша Попов“, в която тази година своите уроци ще преподават цигуларят Минчо Минчев, флейтистът Георги Спасов и маестрото на класическото пеене Иван Консулов. На 13 март във фоайето на Доходното се открива изложба живопис на Виолета Радкова, ден по-късно в Художествената галерия е откриването на експозицията „Пултът“, а от 16 до 29 във фоайето на операта свои творби показва Иван Иванов Йоаний. В РХГ от 21 март до 10 април публиката ще може да види огърлици и съдини, вдъхновени от тракийски шедьоври, на известния автор Венцислав Богацки.