Атентатор самоубиец взриви кола бомба срещу автомобил на турското посолство в Кабул, съобщи АП, като се позовава на афганистанските власти.

По данни на турския генерален щаб е загинал един служител от охраната на турския посланик, а друг турски военнослужещ е ранен. Афганистанските власти съобщават и за загинал афганистански минувач.

Нападението е станало около 05,45 ч. турско (и наше) време и неговата цел е била кола на охраната на посланика Исмаил Арамаз, се казва в съобщението на турския генщаб.

От телевизионни кадри става ясно, че са били атакувани два черни бронирани автомобила на посолството. Вестник „Миллиет“ уточнява, че атентатът е бил извършен, когато автомобилите са влизали през задния вход на посолството. При взрива сериозно е пострадала една от колите – тази, в която са пътували жертвата и раненият военен.

При взрива са били изпочупени прозорците на жилищна сграда към посолството.

Нападението било извършено пред посолството на Иран, което е съседно с това на Турция. Мястото е в сърцето на укрепения дипломатически квартал на афганистанската столица, недалеч и от посолството на Германия, предаде Ройтерс.

Това е първата известна атака срещу турска мишена в афганистанската столица, отбелязва агенцията.

Отговорност за атентата поеха талибаните, предаде АП. В есемес, изпратен до медии, талибаните заявяват, че целта им е била „колона от чуждестранни коли“. Според Анадолската агенция цел на талибаните са били американци.