Не рискувам коалицията заради коалиционните промени днес. Това каза пред БНТ премиерът Бойко Борисов. Той добави, че е отделил цялата си сутрин в неделя, за да се вземе решение със синдикатите за пенсионната реформа.

Това решение е да се даде на хората възможност в какъв фонд да си държат парите. Аз мога да поема вина, ако считат, че комуникацията ни не е добра, ще я подобря. Чух доста лъжи. Национализация? Никой не пипа парите на хората, те си остават и само тяхната воля е важна дали да бъдат преместени от едно място на друго. Ако тези частни фондове са стабилни, никой не задължава хората да ги махат. Единственото, което даваме, е право на избор. Българинът да мисли с главата си къде да отиде да го осигурят. Човек може да сгреши - от частния фонд да отиде в НОИ, но след една година нямало да има повече възможност да се връща, не е така. В закона е предложено да може да се преценява и след това дали искат да се върнат обратно в частния фонд, добави Борисов.

Всеки пенсионен фонд да се пребори за своя клиент, препоръча Борисов. Убедете ме, дайте един довод, който да има смисъл, а не лобистки интереси. Ако има проблем във фондовете някъде, съм помолил за сериозна парламентарна проверка за фондовете и за КТБ, включително. Аз изпитах журналистите в НС, едни викат имаме 9 фонда, други 10 фонда. Информирам, че тази вечер към 17 ч. вече минахме 3 млрд. лева - изплатихме толкова в дупката КТБ. Никой нищо не казва. Огромни усилия положи правителството и благодарение на асоциацията на българските банки, защото перфектно преведоха тази огромна сума на над 70 000 българи, заяви Борисов.

Искам да се гарантира, че повече няма да кажат, че по времето на ГЕРБ и РБ някой е падал, добави Борисов. Той каза, че е в прекрасни отношения, но е обиден от това, че е говорено, че ГЕРБ са в коалиция с ДПС. Напротив РБ влязоха май в коалиция с БСП. Те не искат да има избор. Ако ме убедят реформаторите, че това, което сме приели днес е грешно, ще го променим, добави Борисов.

Искам победата да си е наша, на ГЕРБ. Толкова съм толерантен и внимателен, взаимно е. Те са много приятни хора и много добре се работи с тях. Съжалявам, че в един момент това се е получило. Не сме дали "назаден" за възрастта за пенсиониране, увери Борисов.

Убеден съм, че възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне. Нека да седнем с НОИ, синдикатите и да изчислим може и да е с три месеца вдигане на възрастта. Би трябвало да намерим консенсус в НС, нека да бъдем по-смирени, а то веднага със заплахи – коалицията застрашена. За тези 20 дни работа, ние сме докарали в държавата 2 млрд., съобщи Борисов.

Вчера ЕК одобри програма "Транспорт", която смятахме, че чак от юни ще бъде одобрена, това са близо 4 млрд. лева. Правителството свърши много работа, похвали се Борисов. Залогът е стабилността на България. Не виждам национализация. Не виждам лошо в правото на избор, подчерта той.

За "Южен поток", Борисов заяви: никъде не се казва, че проектът "Южен поток" е спрян. Затова вчера лидерите на Европейския съвет се изказаха по тази тема. И съветите на всички бяха, че България трябва да си изпълни двустранните отношения, за да не бъде упрекната след това, че заради чиновнически грешки, България е виновна. Ние, цяла Европа, искаме да стане Южен поток по европейските правила. Поради липсата на комуникация и тази изолация на предишното правителство, никой тогава не ги знаеше проблемите и отидох с едни карти с газовите коридори и ги показвам на Меркел, на Оланд и тогава им става ясно всичко, заяви Борисов, като показа въпросните карти на газовите коридори.

Президентът Путин обвини България, той не говори празни приказки. Аз искам да успокоя топката, не искам нито да ги напердашим, както казваше Дянков, нито мене да ме напердашат, ако може да се договорим - прекрасно. За първи път Меркел обясни на колегите защо България е в особено положение спрямо Русия на този Европейски съвет, добави Борисов.

Човек се обижда, преглъща, гледа крайната цел, а тя е стабилна България, да се разплатим, да заработят фондовете, да се успокои бизнесът. Виждате, огромна подкрепа от Европа, огромна.

Аз винаги съм бил помирител в махалата. Всички идваха да ги сдобрявам. Аз не обичам война, аз обичам мир. Но винаги съм се готвел за войната. Всички знаят, че сме готови да отидем на избори всеки ден. Другите партии да не ме блъфират, само ще съсипем държавата. Фактите са достатъчни, над 3 млрд. изплатихме на хората, които висяха пред КТБ, разплатихме всичко, много работа свършихме и то за 15-20 дни, каза още Борисов.