Централната банка на Русия рязко повиши основния си лихвен процент от 10,5 на 17% в опит да подкрепи рублата, чийто курс се срина с близо 10% в понеделник.
От януари руската валута е девалвирала с около 50% под ударите на западните санкции заради конфликта в Украйна и големия спад в цените на петрола. Средната цена на барел петрол падна малко под 56 долара, от 107 долара през лятото.

Неотдавна руското правителство понижи прогнозите си за икономическия растеж през 2015 г., като предрече, че икономиката ще изпадне в рецесия.
Решението има за цел да ограничи значителното обезценяване на рублата, се посочва в изявление на руската централна банка.

В понеделник рублата беляза рязък спад - курсът на еврото достигна 80,09 рубли спрямо 72,81 рубли в неделя вечер, а щатския долар достигна 64,23 рубли спрямо 58,18 рубли предишния ден.

Руската централна банка от началото на месеца се намесва почти ежедневно в подкрепа на рублата, като вече е похарчила общо 5,9 милиарда долара.
С увеличаване на основния си лихвен процент на 17%, което е тройно повече от равнището му в началото на годината (5,5%) Руската централна банка се надява да овладее обезценяването на рублата, както и породената от него инфлация, за която се очаква да достигне 11,5% на годишна база.