Здравословното хранене не е единственият път към по-дълъг живот. В тази посока действат и определени хормони, поне при опитните мишки, съобщи списание "Ню сайънтист".
Известно е, че някои представители на фауната могат да удължат живота си, като намалят приема на храна. Същият ефект обаче може да се постигне и като на опитните мишки се инжектират високи нива на хормона FGF21, установили са Стивън Клайуър и Дейвид Мангелсдорф от Югоизточния медицински център в Далас към Университета в Тексас. Техният екип е изчислил, че това може да удължи живота на мишките с една трета. Тоест благотворен ефект, както при ограничаване приема на калории, може да се постигне и без диета.
В човешкия организъм този хормон също го има - синтезира се най-вече по време на гладуване, изтъкват учените. Той притежава потенциал да блокира хормоните на растежа, процеса на стареене и механизмите, свързани с възникването на ракови клетки, болести на обмяната и т.н. Вследствие на изкуственото повишаване на нивата му това де факто ще може да живеем по-здрави и по-дълго.
С хормона FGF21 вече са правени клинични изпитвания за лечение на метаболитни заболявания и е възможно скоро той да навлезе във фармацевтичната промишленост в състава на препарати, предназначени за човешка употреба, твърдят медицинските експерти.
Ако теорията на учените се потвърди, това означава човек да може да добави средно 20-25 години към живота си.