Малкият американски град Фъргюсън вече втора нощ е безсънен. Той отново бе обхванат от протести, този път с национално ехо, в отговор на освобождаването на полицая, убил чернокожо момче. Спонтанни протестни демонстрации избухнаха на много места в Съединените щати.

"Аз съм тук отвън, за да подкрепя Майкъл Браун и семейството му и да видя възстановяване на справедливостта!", извика 48-годишният Майкъл Джексън. Той живее в района, в който 9 август белият полицай Дарън Уилсън застреля 18-годишният невъоръжен младеж от малкия град в щата Мисури.

17-годишната Летиша Брукс, чиято гимназия бе затворена във вторник заради размириците предния ден, междувременно каза, че са е излязла на улицата, "за да види как Дарън Уилсън гние в затвора".

По-малко от предишния ден, стотици шумни демонстранти се събраха в началото на вечерта близо до полицейския участък, видя журналист от АФП. Те се изправиха срещу около 50 полицаи от силите за борба с масовите безредици, подкрепени вътре в периметъра за сигурност на полицейското управление от части на Националната гвардия, оборудвани с палки и щитове.

Никакво насилие не бе проявено, въпреки наличието на няколко агитатори, скрити в тълпата. Магазините, които са бяха разграбени и опожарени в понеделник, във вторник вечерта бяха здраво залостени, а улиците - почистени от отломките.

Губернаторът на американския щат Мисури Джей Никсън разпореди във вторник да се изпратят във Фергюсън още няколко стотин войници от Националната гвардия. Така сега поддържането на реда ще осигуряват общо над 2200 бойци от Националната гвардия.

Бунтовете във Фъргюсън започнаха в понеделник вечерта, след като беше обявено, че бял полицай, застрелял чернокож тийнейджър през август, няма да бъде съден за убийство.

Стотици жители на града, предимно афроамериканци, излязоха на улиците, за да протестират срещу това решение. Действието бързо прерасна в безредици с погроми, палежи, грабежи и стрелба.

Полицията трябваше да използва сълзотворен газ и арестува повече от 80 от най-активните нарушители на обществения ред.

Предния ден стана известно, че няма да бъдат повдигнати обвинения срещу полицая. Това решение увенча седмици расово напрежение сред жителите на града. Дарън Уилсън няма да бъде подведен под съдебна отговорност за убийството на 18-годишния Майкъл Браун, който бе застрелян с 6 куршума на 9 август, след като отказал да се подчини на служители на реда и влязъл в ръкопашна схватка с един от тях. По думите на няколко очевидци, в момента,в който полицай Уилсън открил стрелба срещу него, младежът вече бил с вдигнати ръце.

Уилсън настояваше, че е действал при законна самозащита, тъй като Браун се опитал да му вземе пистолета.

След смъртта на Браун във Фъргюсън и в много други градове на САЩ започна вълна от протести, често прерастващи в безредици.

Във вторник американският президент Барак Обама осъди насилието във Фъргюсън, станало предния ден.

"Подпалването на сгради, изгарянето на автомобили, унищожаването на имущество, поставянето на хората в опасност - няма извинение за това, това са престъпни действия", заяви Обама в реч в Чикаго.

"Има конструктивни начини да се изразява гнева", продължи президентът, като призна, че в много среди съществува чувството, че "законите не винаги се прилагат еднакво и справедливо".

В Кливланд, щата Охайо, излязоха много хора в знак на протест срещу смъртта на момче на 12, убито миналата седмица от полицай заради играчка във формата на пистолет.

В Ню Йорк няколко протестиращи, поискали справедливост за Майкъл Браун, бяха арестувани във вторник вечерта. Група от протестиращи се събраха на централния площад, а след това започнаха да се движат по улиците, като постоянно променяха посоката, за да се изплъзнат от контрола на полицията. "Затвор за убийците от полицията!", "Искаме справедливост за Фъргюсън" можеше да се прочете на техните плакати. Стотици протестиращи излязоха и по улиците на Лос Анджелис, Бостън и Нешвил, както и другаде на юг.