Министър-председателят Бойко Борисов настоя да се предприемат такива мерки, които да прекратят рекета от страна на пътни полицаи по улиците.

Въпросът беше обсъден в края на днешното правителствено заседание, съобщи пресслужбата на кабинета.

По думите на премиера, както и да работи МВР, ако този проблем не се реши, все едно нищо не е направено. "Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята "Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш" и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че в държавата има система, която да пази", мотивира се Борисов.

Той е възложил на вътрешния министър и на министъра на финансите, да издаде заповед, съобразена със закона, на улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора и само под непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура. Ако такава няма в служебния автомобил, то проверки да се правят на места, където има стационарни камери.

По отношение на възможностите за заобикаляне на заповедта чрез полицейски операции,
премиерът смята, че ако такива се провеждат, трябва много точно това да се следи и да се даде възможност за информиране чрез отворена линия или чрез социалната мрежа "Фейсбук".

"Ще ангажираме цялото общество, след като обществото е подпалено. И с право! Не го ли пресечем това по този начин, каквото и да направите, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме", посочва Борисов, визирайки случая със заснетия полицай, който получава подкуп от шофьорите, които спира за проверка. Министърът на икономиката Божидар Лукарски информира на заседанието, че в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са получени доста сигнали за масово използване на несертифицирани или дори частни радари и дрегери от пътни полицаи.
Той казва, че ще се направи проверка, а сигналите ще бъдат препратени на вътрешния министър.

Борисов се спря и на темата за битовата престъпност, като  препоръчва на вътрешния министър да изпрати служители по селата и да се сложат камери.
Вътрешният министър Веселин Вучков споделя идеята за видео заснемане на всички проверки на "Пътна полиция". "Създал съм организация и следобед се събираме доста голям екип. Мисля да съчетая това с една 100%-ва проверка на професионалните умения и квалификация на всички, които работят в началото по линия на пътна безопасност", казва министърът.

"Вчера се срещаме с директора на ОЛАФ и чертаем планове да борим измамите с еврофондове, но всичко това потъва на фона на 20-те лева на този катаджия, който отгоре на всичко е поискал и да напусне и да си вземе обезщетенията. Нещо, което, разбира се, няма да се случи", коментира министърът.
В рубриката "Новини" в правителствената интернет страница е частта от стенограмата, която отразява изразените позиции от  членовете на кабинета. Пълният ѝ текст ще бъде публикуван в петък, в системата за правна информация на МС.