Как трябва да действат институциите при наводнения е описано в Закона за бедствията и авариите, както и в "Националната програма за защита при бедствия 2014-2018 г."

Тя е приета с решение на Министерския съвет и подписана от премиера Пламен Орешарски на 7 май т.г., само месец и половина преди наводнението във варненския кв. "Аспарухово".

Докато спасителите още брояха загиналите хора във Варна, кметът на града Иван Портних и премиерът Пламен Орешарски влязоха в задочен спор кой какво трябва да прави в бедствената ситуация.

Според Националната програма при възникване на наводнения сигналите на гражданите се подават на тел. 112. По-любопитното е, че от 5 години насам действа Център за аерокосмично наблюдение (ЦАН), за създаването на който бяха похарчени над 3,3 млн. лв. Той беше създаден от разформированото Министерство на извънредните ситуации, а сега е в МВР. Работи със софтуер, който служи за работа в близко до реалното време и е специално организиран за прогнозиране на наводнения и система за ранно предупреждение.

ЦАН трябва да осъществява превантивни действия за повишаване на готовността за реагиране при бедствия. Центърът наблюдава със сателити територията на страната в реално време за развиващите се природни процеси и явления. Според националния план данните от центъра могат да се използват за извършване на различни видове оценки и анализи, свързани с природните бедствия.

"През ноември 2011 г. бе изведен в орбита американският сателит за наблюдение на Земята NPP, който е следващото поколение на сателитите TERRA и Aqua, от които ЦАН получава данни. В ЦАН има възможност за получаване на данни от NPP, като за целта е необходимо закупуване на съответната приемна апаратура за него", пише в Националната програма за защита при бедствия, приета на 7 май.

От 2009 г. действа и системата за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт (сиренната система). Тя дава възможност и за гласови указания на хората. В случая с наводнението в кв. "Аспарухово" обаче не са се задействали нито аерокосмическото наблюдение, нито сиренната система. Според хронограмата на Областната управа във Варна сигналът за приливната вълна е подаден на тел. 112 от гражданин в 18,45 ч на 19 юни. Веднага е информиран оперативният комуникационно-информационен център към пожарната.

"Центърът за аерокосмически наблюдения" от няколко месеца не е в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението (ГДПБЗН)". Преди няколко месеца бе преместен в административната дирекция "Комуникационни и информационни системи". От ЦАН може да се получи моментна снимка, но може и да не се получи. От друга страна, центърът работи с партньори в чужбина, откъдето също получава информация и снимки", каза говорителят на ГДПБЗН Валери Кръстев.
Пак според хронологията на събитията става ясно, че областният управител Иван Великов е обявил бедствено положение на територията на кв. "Аспарухово", който е част от община Варна. Според закона за защита от бедствията обаче това би трябвало да направи кметът Иван Портних, защото наводнението е на територията на общината.

В Националния план е заложено извършване на предварителна оценка на риска

от наводнения, изготвяне на карти на районите под заплаха от наводнения и в срок до края на 2013 г. и разработване на планове за управление на риска от наводнения в срок до края на 2015 г. В едно от приложенията са посочени няколко рискови местности, повечето в Бургаска област, но не и в кв. "Аспарухово" във Варна.
Според документа Министерският съвет формира единствено държавната политика на защита при бедствия като наводнението в "Аспарухово" и осъществява общото ръководство при възникване на събитието.

За министъра на вътрешните работи е записано, че осъществява взаимодействието между органите на изпълнителната власт, юридическите лица и неправителствените организации при бедствия. Освен това организира събирането, анализа и оценката на информацията. Поддържа в готовност сили и средства и осигурява участието на подопечните си структури като съставна част на единната спасителна система. Такива са служители на пожарната и Гражданска защита, която е част от тази главна дирекция на МВР.

Кметът на община има най-голяма роля при бедствие като наводнението

Той организира и ръководи защитата на населението, координира и провежда превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от бедствия. Кметът планира в проекта на общинския бюджет финансови средства за осигуряване на дейностите по защита при бедствия в общината. Включва в дейностите по защитата създадените доброволни формирования и други. Кметът одобрява програмата за планово почистване на речните участъци.

Областният управител организира и ръководи защитата при бедствия в областта и контролира изпълнението на превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от бедствия. Създава също така организация за оповестяване при бедствия и представя в Министерството на вътрешните работи ежегоден доклад за дейността по защитата при бедствия.



МВР съветва какво да правим при наводнение

Какво трябва да знаем предварително?
Осведомете се за риска от наводнения за населеното място, в което живеете или работите. Потърсете информация от общината или кметството за районите, които е възможно да бъдат залети. Информирайте се за най-близкото безопасно място, най-късия и безопасен маршрут, по който трябва да се евакуирате.
Ако вашето жилище се намира близо до река и попада в заливната зона, следете прогнозата за времето или нивото особено в периоди на обилни валежи или интензивно снеготопене.

Предварително планирайте действия на семейството ви. Уточнете място за среща на членовете на семейството, при роднини или приятели извън района на наводнението, както и начина за комуникация помежду си. Поддържайте винаги зареден телефона си.

Как да действаме при реална опасност от наводнение?

1. Незабавно позвънете на тел. 112 и съобщете вашето име; отчетливо и ясно кажете какъв е проблемът, има ли пострадали или застрашени хора. Посочете адреса и не затваряйте телефона преди оператора. При липса на телефон предупредете в общината или в кметството на най-близкото населено. Уведомете вашите близки, съседи и колеги за опасността.
2. Когато се намирате в дома си, изключете газта и електричеството. Поставете на възможно най-високото място всички по-ценни предмети, вещи, хербициди и химикали. Вземете "чантата за оцеляване" и личните си документи. Напуснете по най-бързия начин дома си.
3. При невъзможност за напускане на сградата се преместете на най-горните етажи или покрива. За положението си съобщете на тел. 112 или известете близките си за своето местонахождение. При пристигане на спасителните екипи поддържайте връзка с тях. При невъзможност за евакуиране на животните отворете вратите на помещенията, където са затворени.
4. Когато сте навън и се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно се отдалечете и се придвижете към най-близкото възвишение. Не заставайте над и под мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе.
5. Не правете опити за пресичане на залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода. Не пресичайте бързо течащи и залети площи, без да сте подсигурени с помощно въже за преминаване и осигурително въже за тялото.
6. Не пийте вода от наводнени водоизточници.
7. Когато сте в автомобил, е препоръчително да спрете на възможното най-високо и безопасно място и да изчакате спадането на нивото на водата. Не спирайте над и под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения. Не преминавайте през бързо течащи и залети площи освен ако не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата ви.
8. За да ограничите риска от наводнения, не устройвайте жилищни и селскостопански сгради и други постройки в незащитените заливни зони на реките.
9. Не изхвърляйте строителни и битови отпадъци в коритата на реките, това намалява проводимостта на речното корито и увеличава силата на водата при наводнения.