Зарежда се...
 

„Образцов чифлик“ представи елитни сортове грозде

Русе | Автор: Петър Гецов  |   19 септември 2013, 05:37  |   | Брой: 6928
 
 

 

Елитни сортове десертно грозде, разработвани в ИЗС „Образцов чифлик“, представи вчера Институтът на специална презентация. Научни работници и гости от цяла България се запознаха с постиженията на русенското звено и опитаха на място прясно набраните вкусни плодове.
Колекцията подбрани сортове включваше перспективните десертни много ранни и ранозреещи „Велика“, „Ряхово“, „Мискет русенски“, „Приста“, „Ранно без семе“, среднозреещите „Русенско без семе“, „Болгар кл. 14“, късносреещите „Сияна“, безсеменните сортове „Зорница“ и „Тангра“ и др.
Селекционните изследвания при лозата датират от 1962 г., когато в района на Русе е създадено Опитно лозе по десертно гроздопроизводство, което по-късно се обединява с института. В резултат на интензивната селекционна дейност в института са създадени редица десертни сортове и кандидат-сортове лози, приспособени към континенталния климат в България. Много от десертните сортове лози в Националната сортова листа на България са създадени в ИЗС „Образцов чифлик“.
До 1990 г. страната ни изнася над 50% от произведеното десертно грозде. След 1990 г. експортът рязко спада, а в периода 2002-2005 г. изобщо няма износ, съобщи в презентацията си гл.ас.д-р Галина Дякова. Това води до спад на отглежданите площи от 9000 до 4000 хектара. Спада и консумацията на десертно грозде от 25-30 кг на глава от населението през 1960 г. на 3 кг през 2005 г.
В последните години тенденцията започва да се обръща и площите с десертно грозде се увеличават. От гледна точка на световното производство и търговията с грозде и изхождайки най-вече от подходящите почвени и климатични условия в страната, се предвижда към 2020 г. десертни лозя в България да достигнат 19 700 ха.
Усилията на лозарската наука са насочени към създаване на нова селекция на десертни сортове лози с различни срокове на узряване с оглед удължаване срока за предлагане на пазара, създаване на висококачествени десертни сортове с повишена устойчивост на болести и неприятели, селекциониране на сортове с висока транспортабилност на гроздето и добри вкусови качества за външните пазари и интродукция на сортове с добри качествени показатели и адаптация към условията на страната.
Създава се маточна база от високите категории посадъчен материал за производство на сертифициран лозов посадъчен материал и се разработват технологии и технологични решения при отглеждане на лозови насаждения.

 

 

Още новини от Русе

 Реклама

 Нов брой

Бащата-убиец: Не знам какво съм извършил. Оставете ме на мира * Баба Янка само два-три пъти видяла Пламена като малка * Онкото с печалба от 226 000 лева за година * Златна значка на Русе окичи ревера на любимеца Мъйнов * Стартира приемът за полудневните ясли * Валсесито, милонга и танго разказаха със страст за Аржентина * Грамотни първолаци от "Левски" направиха "Маратон на четенето" * Венци Чикагото скочил да чупи телефон в морето при ареста му * 1.239 килограма екстази под пакети кафе заловено на моста * Учителите в Две могили стачкуват срещу възстановения директор Вълков * Емил Димитров-син в журито на първия фестивал на руската песен * "Енерго-Про" монтира протектори в защита на редките птици в парк "Русенски Лом" * Андреев: Участието в Суперлигата беше жест към русенските фенове * Национален ролер фест в Русе с много игри в събота и неделя * В "Големият ресторант" - Пай с лешници и ябълков сладкиш с лешници * Тези и още много новини в новия брой на "УТРО". 24 април 2014 г.
Бащата-убиец: Не знам какво съм извършил. Оставете ме на мира * Баба Янка само два-три пъти видяла Пламена като малка * Онкото с печалба от 226 000 лева за година * Златна значка на Русе окичи ревера на любимеца Мъйнов * Стартира приемът за полудневните ясли * Валсесито, милонга и танго разказаха със страст за Аржентина * Грамотни първолаци от "Левски" направиха "Маратон на четенето" * Венци Чикагото скочил да чупи телефон в морето при ареста му * 1.239 килограма екстази под пакети кафе заловено на моста * Учителите в Две могили стачкуват срещу възстановения директор Вълков * Емил Димитров-син в журито на първия фестивал на руската песен * "Енерго-Про" монтира протектори в защита на редките птици в парк "Русенски Лом" * Андреев: Участието в Суперлигата беше жест към русенските фенове * Национален ролер фест в Русе с много игри в събота и неделя * В "Големият ресторант" - Пай с лешници и ябълков сладкиш с лешници * Тези и още много новини в новия брой на "УТРО".

 Референтни курсове на ЕЦБ

  1,95583 лв.   1,41378 лв.
  1,6034 лв.   2,37387 лв.
  4,37761 лв.   0,65767 лв.
  1,2826 лв.   2,2671 лв.

 Анкета

Доволни ли сте от представянето на родните олимпийци в Сочи?

Гласувай
Моля изчакайте...

 Видео на деня

Консервират строежа на Доходното

Консервират строежа на Доходното

Строежът на подземния паркинг на Доходното здание е размразен от 16 септември, след като близо...