Информационна кампания с измерване на артериално налягане, на ръст, тегло, обиколка на талия и определяне на индекс на телесна маса ще се състои в Разград, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града.
Дейностите ще бъдат извършени на 16 май от екип на РЗИ в градинката пред Художествената галерия “Проф. Илия Петров“. Тези, които се възползват от кампанията, ще получат и здравно-информационни материали със съвети за профилактика.
Акцията е част от националната здравна кампания под мотото „Май месец за мерене“ на сдружение „Българска лига по хипертония“. Тя е във връзка със Световния ден за борба с хипертонията - 17 май, каза за БТА главният инспектор в отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Разград Катя Теофилова. По думите ѝ, целта на кампанията е да се обединят усилията на медицински специалисти, пациенти, граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му. 
Кръвното налягане е един от виталните признаци и е изключително важен показател за здравословното състояние на човека, каза още Теофилова. Тя отбеляза, че РЗИ – Разград всяка година подкрепя инициативите на Българската лига по хипертония, свързани със Световния ден за превенция на хипертонията.