Връщане на предишната организация на движение по столичните бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен", докато не бъдат въведени компенсаторни мерки, поиска днес, по време на извънредното заседание на комисията по транспорт, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.
"Има и по-лошо нещо от байтошовия комунизъм и това е болшевизмът. Когато от 50 човека 30 могат да решат, че ще обесят останалите 20. Не искаме болшевизъм", заяви Трайков. Той подчерта, че трябва да се намери начин се съчетае интересът на всички участници в движението. "Моля да се върне старото положение като преходен период, в който да бъдат въведени компенсаторните мерки и да се обсъдят подобрения на този проект или търсене на алтернативен проект", каза Трайков.
Имахме една сравнително добре дефинирана задача и това беше да разширим велосипедната инфраструктура в София и да подобрим функционирането на градския транспорт, там където е необходимо, посочи районният кмет. "Няма данни, че в отсечката от бул. "Патриарх Евтимий" до бул. "Витоша" е необходимо да се прави нещо", допълни той и добави, че ползва тролеите в тази отсечка, като подчерта, че това са едни от най-добре движещите се тролеи в цяла София. Простата задача за велосипедната инфраструктура може да се реши по 1000 начина и целта беше да се избере най-добрия начин, отбеляза Трайков. Той припомни, че такъв опит беше направен преди четири години, когато почти същия проект беше представен и подкрепен от тогавашната администрация.
Кметът на "Средец" каза, че преди години са направени доста обществени обсъждания, включително в администрацията на район "Средец", на които е станало ясно, че по проекта за новата организация на движението има достатъчно много проблеми, както с дребните детайли, така и с концепцията, както и че има много алтернативни предложения. Именно заради това тогавашната администрация не реализира проекта, припомни Трайчо Трайков. Това, което не направиха, обаче е, че не започнаха последваща работа по изчистването на тези противоречия по търсенето на алтернативни решения, ако има такива. Това не се случи, каза той. "Затова, когато сега колегите от новата администрация и СОС започнаха с новия проект, се присъединих към усилията им да се търси решение, бях с тях на пресконференцията, на която се представиха детайлите по проекта", заяви районният кмет. "Това, което не знаех е, че заровете вече са били хвърлени и че проектът се реализира без никакво обсъждане, както поисках, без описване на детайлите и, най-лошото, без предоставяне на компенсаторни мерки на пряко засегнатите хора, които останаха без алтернатива", каза Трайчо Трайков.