В чепеларското село Забърдо откриха паметник на мира и пуснаха 79 бели гълъба. Събитието се проведе в Деня на Европа – 9 май. Петметровият паметник е изработен от над 320 войнишки каски, с които са оформени буквите М, И, Р. Той е дело на скулптора от село Елховец Антон Урдажиев, а каските са събирани от кмета на селото Валентин Черпоков близо две години. Композицията е монтирана до „белия гълъб“, който също е изработен от войнишки каски. 
„Ние сме едно малко селце, но правим голямо послание за целия свят. Нашата идея е мир - да се молим за мир по света, мир в държавата, мир по общините, мир по пътищата на България“, каза Черпоков. Той припомни, че от 18 години прави курбан, за да няма жертви по пътищата на България. Тази година курбанът е за мир по целия свят.
Повечето от каските са с надписани имена и всяка една от тях крие нечия човешка съдба. Скулпторът Антон Урдажиев разказа, че всяка една тях носи някаква история. „Тя е била с някой човек доста дълго време и е заключила енергията на човека“, добави той. Той добави, че обработката на каските е била доста трудна.
„Един човек от сливенско ми даде две каски и каза, че са от Втората световна война. И каза, че за такова благородно дело, няма как да не ги даде“, допълни кметът на Забърдо. Валентин Черпоков каза още, че много трудно са събрани всичките нужни за композицията каски. „Ние сме селски кметове, нямаме бюджет и с молене, тичане, ходене, успяхме. Много е трогателно да се събира и да се направи това нещо. И пожелаваме наистина и от сърце желаем мир в целия свят да има“, добави Черпоков.  
Фестивалът на мира в село Забърдо се провежда за втора поредна година.