През изминалия месец април Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково е съставила 10 акта за нарушения на екологичното законодателство, съобщиха от екоинспекцията в отчет за работата на институцията в периода. Инспекторите ѝ са предприели общо 183 проверки на дейността на 169 обекта, работещи на територията на областите Хасково и Кърджали.
При проверка на предписание към Община Ивайловград е установено, че тя продължава да натрупва битови отпадъци в местността Мандалъка. Даденото предписание не е изпълнено и предстои съставянето на акт.
Наложена е санкция в размер 2000 лева на Община Хасково за неподдържане необходимото качество на водата на изхода на пречиствателната станция за отпадни води на Регионалния център за третиране на неопасни отпадъци до село Гарваново.
След планови проверки на ВиК - Кърджали относно канализационните системи на градовете Крумовград и Джебел са съставени два акта по Закона за водите за извършване на дейност без изградена градска пречиствателна станция за отпадни води.
През месец март съставените от инспекцията актове за еконарушения бяха 12. Най-много - пет бяха санкциите по Закона за водите. Извършените проверки бяха 148 на дейността на 139 обекта.