Панорама на професионалното образование и кариерно ориентиране се състоя в Дома на културата "Арсенал" в Казанлък. Организатори на форума са Регионалното управление на образованието в Стара Загора и Центърът за подкрепа на личностното развитие в партньорство с Търговско промишлена палата, Клуба на работодателя и Стопанската камара в Стара Загора, както и Международния младежки център в областния град. Панорамата откри заместник-кметът на община Казанлък по хуманитарни политики Сребра Касева. 
"Събитието вече е установена традиция, благодарение на която имаме възможност да видим високото ниво и богатство на професионалното образование в Община Казанлък", каза по време на откриването тя. По думите и Казанлък е отличен пример със своите образователни институции, с качеството на предоставеното образование, партньорствата с бизнеса, както и с постоянно въвеждащите се иновации.
Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучението в учебните заведения в Казанлък и общината, за новостите в професионалното обучение, както и за нуждите на бизнеса в региона от квалифицирани кадри.
През настоящата учебна година почти 800 ученици завършват основното си образование в община Казанлък. Професионалните паралелки са 16, а профилираните - 11, съобщиха от администрацията. Две са училищата, които предлагат само профилирано обучение в дневна форма - Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков " и Профилирана хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий " в профили математика, софтуерни и хардуерни науки, природни, обществени и хуманитарни науки. Няколко са и училищата на територията на община Казанлък, които предлагат професионално обучение в дневна и дуална форма на обучение.  Това са Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, Професионална гимназия "Иван Хаджиенов" и Обединено училище "Св.св. Кирил и Методий", Национално училище по пластични изкуства и дизайн "Акад. Двчко Узунов". Професиите, които могат да се изучават са техник на компютрни системи, на транспортна техника, машинен техник, строителен техник, спедитор - логистик, електронна трговия, екскурзоводско обслужване и кетъринг, работа в заведения за хранене и развлечения дизайнер, лютиер. Две учебни заведения предлагат профилирано и професионално обучение - средно училище "Екзарх Антим първи" и профилирана гимназия "Акад. Петко Стайнов". Те имат и профили по чужд език, по музика и обучение за професията икономист и фризьор.