Конкурс за есе на тема „Моята идея за по-добра Европа“ организира кандидатът за народен представител от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Богомил Петков. В конкурса могат да участват младежи на възраст между 16 и 32 години от област Силистра.
Текстовете трябва да са на български език, с максимален обем до 600 думи. Основен критерий при оценяването ще бъде съотносимостта на текста към представения проблем. Ще бъдат разглеждани критерии като езикова култура и стил, аргументация, умения за формулиране на теза, оригиналност на идеите.
За БТА Петков каза, че целта на конкурса е младите хора от област Силистра да представят и защитят вижданията си за развитието на континента и гласът им да бъде чут.
Крайният срок за изпращане на творбите е до 24 - ти май на имейл адрес: [email protected].  Есетата ще бъдат оценявани от жури в състав доц. Илияна Горанова – бивш директор на Филиала на Русенския университет в Силистра и учителите Красимир Коев и Маргарита Димитрова. Текстовете ще бъдат публикувани във Фейсбук, където ще бъдат оценявани от публиката.
Наградата за победителите, определени от журито и публиката е посещение на Европейския парламент в Брюксел и среща с български евродепутати.