Освен да работим в подкрепа на публични институции, граждани, земеделски производители, бизнеса, като им представяме възможности за финансиране по предстоящи процедури, е изключително важно да споделяме добрите практики и постигнатото през годините. Това заяви управителят на Областен информационен център – Пловдив Нели Караджова, която участва в регионалната конференция на БТА по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в Пловдив. Събитието бе организирано в Националния пресклуб на Агенцията в града.
Общата стойност на сключените договори за изминалия програмен период е над 1 млрд. и 400 млн. лв., като над 1 млрд. лв. е безвъзмездната финансова помощ, заяви експертът. Има сключени близо 5000 договора за над 4000 различни бенефициенти, добави тя. Това са усвоените средства от всички 18 общини на територията на област Пловдив. Това е постигнатото по европейските структурни и инвестиционни фондове, плюс усвоените средства по Програмата за морско дело и рибарство и Програмата за развитие на селските региони, поясни още Караджова. Тя отбеляза, че очаквано община Пловдив, като най-голяма в областта, е с най-много сключени договори и с най-голям размер на предоставените средства. От представената от експерта графика стана ясно, че общините Асеновград, Карлово, Марица, Родопи са следващите по този показател. В областта няма нито една община, която да не е сключила договори за европейски средства и да не е реализирала съответно проекти по програми, подчерта Караджова.
Най-много средства са усвоени по Програма „Иновации и конкурентоспособност“ с близо 3400 договора, информира още експертът. Голям брой от сключените договори са за преодоляване на последствията от пандемията. Повишаване на производствения процес на предприятията е друго направление, за което програмата е подпомагала бизнеса.  Програмите „Околна среда“ и „Развитие на селските райони“ са другите, по които областта също е имала най-много сключени договори, каза още Караджова. Тя добави, че по „Околна среда“ е и интегрираният проект на водите. Тук попадат и мерките за подобряване на качеството на въздуха и проектите за изграждането на компостиращи инсталации са други мерки.
Относно настоящия програмен период Караджова заяви, че има сключени три договора по „Околна среда“ и 39 по програма „Развитие на човешките ресурси“, 16 са договорите по Програма "Храни и основно материално подпомагане", два са по Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация". Общо 60 са договорите, на стойност над 105 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, каза Караджова. По Националния план за възстановяване и устойчивост също се изпълняват доста проекти, има над 120 млн. лв. отпусната вече безвъзмездна финансова помощ за областта, информира също експертът.