В тежките времена и на кризи и войни в Европа все повече има нужда да се замислим и да отстояваме ценностите на Европейския съюз. Това заяви Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет в България на кръгла маса, посветена на Деня на Европа на тема "Организираното гражданско общество през призмата на европейските избори 2024: отстояване на отрития демократичен дебат", която се провежда днес в Университета за национално и световно стопанство.
Във форума участват членове на ИСС – представители на синдикални и работодателски организации и неправителствени организации, както и представители на академичните среди, членове на Европейския икономически и социален комитет, европейски организации, медии и други. Всички те говориха пред студенти от УНСС и ги призоваха да не бъдат безразлични и гласуват на предстоящите избори за европейски парламент, които ще се състоят точно след един месец - на 9 юни. Те призоваха младежите да не се отказват от свободата си и да не се поддават на радикалните политически движения, които в крайна сметка водят до несвобода.
Аз съм от поколението, което израсна преди България да стане член на ЕС, каза пред младата аудитория Зорница Русинова. Тя сподели, че ценността на свободната демокрация, на това да бъдем член на ЕС, я е преживяла с младостта си и сега се радва, че нейните деца могат свободно да пътуват и да учат в Европа, да бъдат свободни и пълноценни граждани на Европа. Предизвикателствата пред всички по време на европейските избори са големи, защото след голямото разширяване на ЕС преди 20 години, когато за България и Румъния също беше отворен пътят на предприсъединителния процес, сега на дневен ред са младите хора в Европа и в България, родени около времето, когато част от тези страни членки, включително и България, стават членове на ЕС. Целият пълноценен живот на родените тогава, до момента е бил в страна членка на ЕС, изтъкна Русинова. По думите ѝ сега повече отвсякога те трябва да участват в демократичния процес, като гласуват и по този начин защитят европейските ценности. Ролята на синдикати, работодатели, граждански организации е да обясним какви са ценностите на ЕС и да можем през нашата дейност да пресъздадем колко важно е отстояването на тези ценности, посочи Зорница Русинова.
Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров в своето приветствие на форума също изтъкна значението на това да бъдем ангажирани и активни европейци. Той подчерта, че УНСС е органично свързан с Икономическия и социален съвет, с неговото създаване и участието на много преподаватели в него. Той припомни, че университетът подписа меморандум за разбирателство с ИСС за публикуване и разпространяване на техните материали. Нашият университет дава възможност за платформа и обсъждания, място , където спокойно и без политически пристрастия могат да се коментират такива теми от обществено значение, подчерта Димитров.
Оливер Рьопке, президент на Европейския икономически и социален комитет, във видеообръщение пред участниците в кръглата маса коментира заплахите пред демокрацията, като дезинформацията, подвеждащата информация, намеса на трети страни в демократичния процес. Рьопке определи като сериозен проблем пред Европа намаляването на вярата в демократичните институции, поляризирането на обществата, езика на омразата, който набира сила, негативното отношение към определени категории от населението. Според него "във въздуха се усеща чувство на отчаяние заради повишаване на цената на живот, изолацията и липсата на състрадание, емпатия и разбиране". Оливер Рьопке обърна внимание на страданието на хората в Украйна и ивицата Газа и в други зони на конфликти. Той призова хората да дадат своя глас на предстоящия евровот. "Тези избори не са панацея за края на нашите страдания, но са единственият легитимен начин да изразим нашите желания и да поискаме по-добро бъдеще", заяви той.