Иван Гарелов публикува документален разказ за конфликта в Близкия изток от първо лице в книгата си „Гнездото на омразата“. Това съобщават издателите от „Изток запад“.
Премиерата на тома е на 14 май в Централния военен клуб. 
„Когато терористите от „Хамас“ извършиха кървавия си набег на израелска територия, светът беше потресен. Първите реакции у нас - гневните коментари, в които „Хамас“ се отъждествяваше с целия палестински народ; некоректните сравнения в произволни сфери – битови, библейски, политически и религиозни; и пълният песимизъм, че има вероятност за мирно решение – показаха в каква дълбока информационна дупка са затрупани истината за този конфликт и надеждата за неговото решение“, разказва Гарелов.
Той отбелязва, че като български журналист е търсил в продължение на две десетилетия истината на мястото на конфликта, отразявал е военни действия, бунтове и гражданска война, срещал е обикновени хора, общественици, интелектуалци, бойци и лидери на двете противостоящи страни. 
В книгата си авторът решава да предложи част от личните си впечатления, отразени в документалните филми, които е създавал, както и в някои от коментарите за пресата.
Иван Гарелов завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност журналистика. През 1972 г. започва работа в телевизията като репортер, след което в продължение на 21 години води политическо-информационното предаване „Панорама“. Впоследствие работи като водещ на игрални и новинарски предавания в различни телевизии. През 2011 г. съосновава „Кръг 11“, който организира годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“. 
/ ГН