В Сливен днес ще бъде връчена Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2024г. Това съобщиха от Регионалната библиотека "Сава Доброплодни", организатори на Националния фестивал на детската книга, в рамките на който се присъжда отличието.
Както БТА съобщи, тазгодишните носители на наградата са Цвета Брестничка в катерогия "Цялостен принос",  Благой Иванов в категория „Автор“, Елена Жаблянова в категория „Илюстратор“ и Никола Райков, на когото е присъдена наградата на детското жури.
Церемонията ще започне от 17:30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров”, където ще се състои и тържествен концерт с водещи актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов. Наградата за цялостен принос ще връчи Амелия Гешева, заместник-министър на Министерството на културата.
Националната награда „Константин Константинов“ за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Включва пластика, диплом и парична сума.
XXVI-ият Национален фестивал на детската книга в Сливен бе открит на 8 май и ще продължи до 10 май. Във втория фестивален ден ще има пет премиери на детски книги, литературен маратон с писатели и издателства, майсторски клас по творческо писане, майсторски клас за студенти и ученици от гимназии по изкуствата, както и карнавално шествие с приказни герои.
Българската телеграфна агенция и тази година е медиен партньор на събитието.