Регистрираните партии и коалиции за предстоящите парламентарни избори на 9 юни в 17 Многомандатен избирателен район (МИР) – Пловдив-област са 31. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия Янко Радунчев. Кандидатите за народни представители са общо 333.
Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:
1. Водач на листата на партия "Има такъв народ" , която се състои 14 кандидати, е Станислав Балабанов. Той е на 36 години, родом от Пловдив, става ясно от официалния сайт на политическата структура. Има две висши образования – българска филология и журналистика. Бил е народен представител в 45-то, 46-то, 47-то и 49-то Народното събрание.
2. Водач на листата на ПП "Глас народен", която се състои от петима кандидати за депутати, е Стоян Кръстанов. 
3. Коалиция „Синя България“ (партия „Консервативно обединение на десницата (КОД)“, партия „Български демократически форум“, партия „Движение демократично действие – ДЗ“, партия „Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)“, партия „Движение България на гражданите“, партия „Партия консервативна България“, партия „Радикал-демократическа партия в България“) регистрира листа от 16 народни представители. Водач на листата е Борис Ячев. Ячев е роден през 1965 година, съобщи за БТА той. Икономист по образование, завършил е Българска филология и Международни икономически отношения, бил е народен представител 40, 43 и 44 НС. Председател е на партия "Консервативна България". Бил е председател на антикорупционната комисия в 44-ото НС.
4. Коалиция „Ние гражданите“ (партия „Българска пролет“, партия „КОЙ – компетентност, отговорност и истина“, партия „Българска работническо-селска партия“) е регистрирала листа със седем кандидати за народни представители. Водач на листата е Чавдар Борачев. Той е водач на листата на коалицията и в 16-и РИК Пловдив - град. 
6. Водач на листата на партия "Български гласъ", която се състои от седем кандидати за народни представители, е Михаил Мутафчиев.
7. Коалиция „Коалиция на розата“ (партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“, партия „Обединен блок на труда български лейбъристи“, партия „Родолюбие 2000“) регистрира листа с 12 кандидати за народни представители. Водач е Стефан Методиев. 
8. Коалиция „Център“ (партия „Свобода“, партия „Българска земеделска партия“) е регистрирала листа с 18 кандидати за народни представители. Водач на листата е Румен Стоянов. 
9. Общо 16 са кандидатите на коалиция „Солидарна България“ (партия „Изправи се, България“, партия „Българската левица“, партия „Обединена социалдемокрация“). Водач е Атанас Кръстев. Роден е на 30 март 1962 г. Понастоящем е председател на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“, според информация в отдел "Справочна" на БТА. 
10. Водач на листата на ПП "Единение", която се състои от 12 кандидати за народни представители, е Николай Найденов.
11. Водач на листата на партия "Българско народно обединение" (БНО), която се състои от двама кандидати, е Петър Евтимов.
12. Политическа партия „Възраждане“ е регистрирала листа с 11 кандидати за народни представители. Водач на листата е Кръстьо Врачев. Роден е на 2 декември 1980 г. в Хисаря, се посочва в официалния сайт на Народното събрание. По професия е инженер. От 12 април 2023 г. е депутат в 49-ото Народно събрание от парламентарната група на партия „Възраждане“. 
13. Водач на листата на партия „Морал, единство, чест“, която се състои от 12 кандидати за народни представители, е Красимир Дончев. 
14. Водач на листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България, която се състои от 19 кандидати за депутати, е Богдан Богданов. Той е роден на 19 юни 1987 г., сочи справка в отдел "Справочна" на БТА. Бакалавър е по финанси от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Учил е в Университета "Уест Честър" в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Университета "Нотингам Трент" във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност. През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). От 6 юни 2023 г. до 9 април 2024 г. е министър на икономиката и индустрията в кабинета на Николай Денков.
15. Водач на листата на партия „Народна партия истината и само истината“, която се състои от двама кандидати за народни представители, е Атанас Танев. Той е водач и на листата на партията в 16-и МИР Пловдив - Град.  
16. Водач на листата на партия "Български възход", която се състои от 12 кандидати за народни представители, е Димитър Чолаков. Той е роден на 20 януари 1964 г., сочи справка в отдел "Справочна" на БТА. Бил е общински съветник в Пловдив от различни партии.
17. Коалиция „Граждански блок“ (партия „Български демократичен съюз „Радикали“, партия „Партия на българските жени“) регистрира листа с девет кандидати за народни представители. Водач на листата е Стефан Шипкалиев. Роден е на 27 септември 1955 г. По професия е адвокат, според информация на отдел "Справочна" на БТА.
18. Водач на листата на партия "Общество за нова България", която се състои от петима кандидати, е Венелина Балтаджиева. 
19. Коалиция „Левицата!“ (партия „АБВ (Алтернатива за българско възраждане)“, партия „Движение 21“, партия „Зелена партия“, партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, партия „Национално движение за спасение на отечеството“, партия „Политическо движение социалдемократи“) регистрира листа с десет кандидати за народни представители. Водач на листата е Александър Андреев. Той е роден на 15 септември 1967 г., според информация на отдел "Справочна" на БТА. Бил е адвокат в Софийска адвокатска колегия, преподавател по право на интелектуална собственост (авторско и патентно право) и международно частно право в Университета за национално и световно стопанство, по международно частно право в Нов български университет. Член на Централната избирателна комисия за местни избори на 28 октомври и  4 ноември 2007 г. (2007-2011), на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за народни представители на 5 юли 2009 г. (2009-2011), на член на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 7 юни 2009 г. (2009-2011). Член и говорител на Централната избирателна комисия (2013-2014; 2014-2019). Член и говорител на Централната избирателна комисия (21 март 2019-9 октомври 2020). Председател на Централната избирателна комисия (9 октомври 2020-11 май 2021).
20. Водач на листата на партия "Партия на зелените", която се състои от трима кандидати за народни представители, е Михаил Груев. Михаил Груев е роден на 14 ноември 1997 г. Има завършена бакалавърска степен по Публична администрация в УНСС. Това сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. От 2016 г. набира опит като митнически агент в частна фирма, работеща на Летище „София“. На местните избори през 2023 г. е бил кандидат на "Партия на зелените" за кмет на район "Студентски" в София. 
21. Водач на листата на партия "Ние идваме", която се състои от 11 кандидати за народни представители, е Гънчо Гънчев. Гънчев е роден на 21 януари 1977 г. в Карлово, съобщиха за БТА от партията. Завършил е "Агрономство" в Аграрния университет в Пловдив и "Право" във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 2022 г. завършва в Аграрния университет магистратура "Земеделска техника". През 2003 -2004 г. заема длъжността главен специалист "Стопански дейности" в община Карлово. От 2000 г. има частен бизнес в сферата на транспорта. От 2017 г. е адвокат на свободна практика със собствена кантора. Понастоящем е общински съветник в Карлово. Гънчев е председател на неправителствената организация "Мандат".
22. Водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС, която се състои от 22 кандидати за народни представители, е Цвета Караянчева, която води и листата в Кърджали. Тя е на 56 години, с висше образование, съобщиха от политическата формация. Работила е като инженер-технолог и ръководител на предприятия в областта на машинното производство. Народен представител в пет поредни парламента до 45-ото включително, когато е и негов председател. Караянчева е областен координатор на ГЕРБ в Кърджали. 
23. Водач на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“, която се състои от 11 кандидати за народни представители, е Георги Бонев.
24. Коалиция „БСП за България“ (партия „Българска социалистическа партия“, партия „Политически клуб „Екогласност“, партия „Политически клуб „Тракия) регистрира листа с десет кандидата за народни представители. Водач на листата е Веска Ненчева. Родена е на  14 май 1974 г. в Карлово, се посочва в официалния сайт на Народното събрание. От 1996 г. до 2017 г. е преподавател по български език и литература в Средно училище „Христо Проданов” в Карлово. Депутат от 44-ото до 48-ото Народно събрание (2017-2023). 
25. Партия „Величие“ регистрира листа с 11 кандидати за народни представители. Водач на листата е Дарин Георгиев.
26. Водач на листата на партия „ВМРО – Българско национално движение“, която се състои от 12 кандидати за народни представители, е Никола Ликов. 
27. Партия „Пряка демокрация“ е регистрирала листа с шестима кандидати за народни представители, а водач на листата е Атанас Василев. 
28. Партия „Движение за права и свободи – ДПС“ е регистрирала листа с 22 кандидати за народни представители. Водач на листата е Рамадан Аталай. Той е роден на 12 април 1957 г. в с. Мъдрево, община Кубрат, се съобщава в официалния сайт на Народното събрание. Депутат от 38-ото до 48-ото Народно събрание (1997-2023). От 12 април 2023 г. е депутат от 49-ото Народно събрание. 
29. Общо девет са кандидатите за депутати от партия „Зелено движение“. Водач на листата е Мая Христозова. 
30. Партия „За велика България“ ще участва в предстоящите избори с един кандидат от 17-и МИР Пловдив - област. Това е Рада Марова, която е и водач на листата на партията в 16-и РИК Пловдив - град. 
31. Партия „Български съюз за директна демокрация“ (БСДД) е регистрирала листа с двама кандидати за народни представители. Водач на листата е Вилина Дишева. 
32. Коалиция „Неутрална България“ (партия „Комунистическа партия на България“, партия „Българска комунистическа партия“, партия „Партия на българските комунисти“, партия „Русофили за възраждане на отечеството“) регистрира листа с 13 кандидати за народни представители. Водач на листата е Марко Петров. Роден е на 16 октомври 1954 г. Завършил е Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов и Военна академия “ Г.С. Раковски“ – Генерал-щабна. Това става ясно от сайта на политическа партия "Русофили за възраждане на отечеството". Бил е директор на бежански център в Харманли.
Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.