За предсрочния парламентарен вот на 9 юни в 29-и Многомандатен избирателен район (МИР) - Хасково 227 кандидати ще се борят за осем депутатски места. Това сочат сумираните данни от регистрациите на партиите и коалициите за изборите в Районната избирателна комисия (РИК), които приключиха снощи. В региона са представени 20 партии и 11 коалиции с регистрации в ЦИК.
На миналите избори за Народно събрание на 2 април 2023 година в МИР-Хасково в политическа надпревара участваха 173 кандидати от 21 партии и коалиции.
Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:
1. Регистрираната за участие листа на Политическа партия (ПП) "Има такъв народ" има осем кандидати и се води от Александър Стайков Марков. Александър Марков е роден през 1962 година в София. Има висше военно образование, мотострелкови профил от Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, съобщи кандидатът при внасянето на документите за регистрация. Втора магистърска степен придобива от Стапанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, специалност „Застраховане и социално дело“. Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание.
2. Списъкът с претенденти за Народното събрание на ПП "Глас народен" е от двама души. Водач е Божидар Колев, който е роден през 1968 година в Хасково. По негови думи пред БТА завършва „Право“ в Софийския университет "Климент Охридски". Бил е прокурор в Софийска районна прокуратура две години, а от 25 години е адвокат в Софийска адвокатска колегия.
3. Районната избирателна комисия (РИК) в Хасково регистрира за участие във вота Коалиция "Синя България", в която място намират седем кандидати. Водач е Петър Москов. Той е роден на 17 декември 1970 г. в София. Завършва Медицина в Медицински университет – София. Специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Работи като старши асистент в УМБАЛ „Св. Анна“ АД в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Петър Москов е член на Инициативния форум за създаване на нова дясна партия през 2004 г. и учредител на партия "Демократи за силна България" (ДСБ), сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. От 11 март 2009 г. до 2 май 2011 г. е председател на Националния предизборен щаб на ДСБ, а от 3 юни 2013 г. до 12 декември 2015 г. заместник-председател на ДСБ. Член е на Изпълнителния съвет на политическия съюз Реформаторски блок. На предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. е избран за депутат в 43-то НС. От 7 януари 2014 г. до 27 януари 2017 г. Москов е министър на здравеопазването. От 7 април 2019 г. е председател на партия „Консервативно обединение на десницата“ (КОД).
4. Коалиция "Ние гражданите" ще се яви на предсрочния вот на девети юни с 11 кандидати за народни представители. На първо място в списъка е Димитър Николаев Димитров. Той е роден на 22 юни 1991 година в Харманли, съобщиха от предизборния щаб на политическата сила. Завършва магистърска степен „Педагогика на обучението по физическо възпитание. Спортна педагогика” във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”. Работи като треньор и преподавател по спорт в родния си град. Публикувал е 10 научни статии и доклади в списания, научни сборници и специализирани издания, участвал е в научни конференции.
5. Сред одобрените за участие във вота от РИК-Хасково е ПП "Български глас", които са заверили листа със седем кандидат-депутати. Неин водач е Росен Йорданов Димитров. По данни на щаба му той е на 43 години. Има над 15-годишен опит в областта на банковото дело и продажбите. Заемал е търговски позиции в различни банки. Участвал е в разработването и внедряването на работен софтуер за стартъп компании в сферата на потребителското кредитиране. Притежава магистърска степен в областта на бизнес софтуер и ERP платформи от ERP академия към  ВУЗФ, както и магистърска степен по Банково дело от Икономическия институт към БАН. 
6. Допусната от РИК-Хасково е и Коалиция "Коалиция на розата", която има листа от петима кандидати. Неин водач е Александър Цветанов Гарибов.
7. Коалиция "Център" се впуска в политическата надрпревара в региона на Хасково с листа от 12 кандидати. В изявление за БТА нейният водач Румен Рачев каза, че е роден на 14 септември 1981 година. Завършил е Националната спортна академия, специалност „Кинезитерапевт“.
8. Общо осем са претендентите за законодателната власт от вписаната за участие Коалиция "Солидарна България". Водач на листата е Владимир Димов Вълков.
9. ПП "Единение" ще разполага с трима претенденти в листата за вота. Водач на листата е Яни Иванов Андреев. Яни Андреев завършва средно специално образование по строителство и архитектура. Притежава бакалавърска степен по история, след което защитава магистърска степен „Технология на винопроизводството“, съобщиха за БТА от централата на партията. Ръководи малка семейна ферма. Познат е от риалити формата „Фермата“, като става победител в третия сезон.
10. ПП "Българско национално обединение" ще се яви на парламентарния вот с листа от двама кандидати. Първи е Стефан Сталев, роден през 1969 година в Димитровград.. Завършил съм магистратура „Право“ в Нов български университет през 1997 година, каза кандидатът за народен представител пред БТА. Член е на Софийската адвокатска колегия с 26 годишна практика като адвокат. В последните няколко избора за Народно събрание неизменно е бил водач на листата на БНО в 29 МИР – Хасково. 
11. "Пълна" листа от 16 кандидати регистрира за вота ПП "Възраждане". Водач е и досегашният депутат от 29 МИР-Хасково Георги Георгиев. Георги Георгиев е роден на 13 юли 1979 година в Хасково. Завършва Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Дългогодишен инженер – химик в цех за амоняк. Народен представител е в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Това се съобщава в официалния сайт на „Възраждане“. 
12. Регистрация за изборите получи и ПП "Морал, единство, чест". Тяхната листа се състои от четирима души, като водач е Венцислав Иванов Петков.
13. Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" влиза в предизборната битка с 12 вписани за участие кандидати. Водач е съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Той, според официалния сайт на политическата сила, е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Завършва езиковата гимназия в родния си град със специално отличие „Златаревска награда“. След гимназията е приет и завършва „Икономика“ в Харвард. Специализира “Бизнес администрация и право” в Harvard Business School и Harvard Law School. Бил е и министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков от март до май 2013 г., министър на финансите е в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в редовното правителство на Кирил Петков и министър на финансите в правителството на Николай Денков.
14. РИК-Хасково регистрира за участие и ПП "Народна партия истината и само истината" с четирима кандидати за бъдещи депутати. Водач е Антон Желязков, който пред БТА каза, че е роден на 28 юли 1990 година в Хасково. Завършил е Техникум по селско стопанство в родния си град. Работи като служител в частна фирма. На миналите парламентарни избори през април 2023 година също бе водач на листата.
15. Водач на листата на ПП "Български възход" е Тихомир Георгиев, който при регистрацията на листата разказа пред БТА, че е роден на 3 юни 1971 година в Хасково. Завършил е специалността „Инженер-геодезист“, магистратура, и „Стопанско управление и администрация“ – магистратура. Занимава се с проектантска дейност в собствена частна фирма. На миналите парламентарни избори отново бе водач на листата на „Български възход“ в 29 МИР-Хасково. Листата на "Български възход" се състои от деветима претенденти.
16. РИК-Хасково вписа за участие във вота Коалиция "Граждански блок" с листа от четирима кандидат-народни представители. Неин водач е Адриан Тончев Проданов.
17. ПП "Общество за нова България" влиза в предизборната надпревара с регистрирана листа от четирима претенденти за Народното събрание. Първи в списъка е Милен Михайлов Икономов.
18. На 11 души в листата си ще разчита Коалиция "Левицата!" Тя също бе одобрена от РИК-Хасково. Водач е Паскал Желязков. Роден съм през 1956 година в бургаското село Екзарх Антимово. Завърших ветеринарна медицина в сега Тракийския университет в Стара Загора, каза за БТА водачът на листата. Той е професор по ветеринарна медицина. Работил е в Националния диагностичен център, бил е зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба и генерален директор на Българската агенция по безопасност на храните. Кандидат-депутат е бил от „Коалиция за България“ през 2019 година.  
19. ПП „Партия на зелените“ регистрира за вота листа от двама претенденти. Водач е Теодора Валентинова Симова.
20. С петима кандидати за депутати ще се яви ПП "Ние идваме", която също бе одобрена за участие и вписана за вота. Водач на листата е Валентина Василева Василева – Филаделфевс. Тя е и председател на Единната народна партия (ЕНП). Василева – Филаделфевс е родена на 9 май 1975 г. в гр. Сливен, пише в официалния сайт на политическата сила. През 1994 г. завършва Езиковата гимназия в Сливен. Успоредно с това учи пиано при Юрий Маевски – преподавател в консерваторията в Лвов – Украйна. През 2001 г. завършва Националната музикална академия „П. Владигеров“. Работила е като корепетитор в Националното музикално училище – София. Работила е с хорове и в театрални постановки. Избрана е през 2021 година за депутат от „Изправи се! Мутри вън!“ в 45-то Народно събрание.
21. С "пълна" листа тръгва за вота и Коалиция ГЕРБ-СДС. РИК регистрира 16 кандидати за народни представители. Водач на листата е както досега Делян Добрев. Добрев е роден на 14 май 1978 година в Хасково, съобщиха от предизборния му щаб. Бакалавър по икономика в Уеслиенския университет в Мидълтаун, Кънектикът, САЩ и магистър в Университета за национално и световно стопанство. Специализира в Лондон. Депутат е от 2009 година. Зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма през 2011 година и министър на икономиката, енергетиката и туризма 2012 – 2013 година. Председател на Комисията по енергетика в парламента.
22. Издигнатите и одобрените за участие кандидати от ПП „Български национален съюз „Нова демокрация“ са осем на брой. Водач на листата е Иван Николаев Караколев. 
23. КП "БСП за България" също се явява с "пълна" и заверена от РИК листа с 16 кандидати за депутати. Водач е Атанас Зафиров. Заместник-председателят на БСП Зафиров е роден през 1971 година в Бургас, според сайта на парламента. Завършил е три магистратури - „Национална сигурност” във Военна академия ”Г.С.Раковски”, „Финанси” във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий” и „Български език и история” в същото учебно заведение, каза той при представянето на листата. Народен представител в 42-ото, 43-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Три мандата е делегат в Парламентарната асамблея на НАТО. Председател е на Управителния съвет на Българска федерация ръгби.
24. Двама кандидати за 50-я парламент има ПП "Величие". Водач на листата е Костадин Веселинов Враджалиев. Роден съм през 1975 година, съобщи кандидатът пред БТА. Вражалиев е завършил Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ със специалности „Публична администрация“ и „Политология“. В момента работи като фотограф. 
25. ПП "ВМРО – Българско национално движение" издигна и успешно регистрира 11 кандидати за депутати. Водач на листата е Александър Сиди. Според сайта на Народното събрание Александър Сиди е роден на  на 13 октомври 1981 година в Стара Загора. Завършва "Право" във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Българското училище за политика „Димитър Паница“. Съпредседател на ВМРО-БНД. Народен представител в 44-я парламент от 2017 до 2021 година.
26. Със само един кандидат за народен представител се явява на вота ПП "Пряка демокрация". Това е Маргарит Йорданов Карабуров.
27. РИК-Хасково регистрира за парламентарния вот и ПП "Движение за права и свободи". Политическата сила има "пълна" от 16 кандидати. Водач е Станислав Димитров Анастасов. Той е роден на 5 юни 1983 година, съобщиха от щаба на партията. Бакалавър по „Стопанско управление“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, магистър „Политически мениджмънт и публични политики“ в Нов български университет. Министър на околната среда и водите е през 2014 година в кабинета „Орешарски“. Депутат в пет парламента.
28. ПП "Зелено движение" издигна петима претенденти за народни представители, а РИК ги одобри със свое решение. Водач на листата е Огнян Атанасов Христонев. 
29. Изборната администрация в Хасково допусна до участие и ПП „За Велика България“. Политическата сила регистрира девет кандидати. Водач на листата е Андон Димитров Филипов. Роден съм на 10 декември 1977 година, съобщи пред БТА водачът на листата. Той е завършил средно образование, специалност „Оператор за цялостно изработване на обувки и машини“. В момента работи в енергийния комплекс „Марица Изток“.
30. ПП „Български съюз за директна демокрация“ внесе в РИК списък с двама кандидати, които бяха регистрирани за вота. Водач е Мишо Георгиев Янев. 
31. Шестима претенденти ще се борят за място в следващия парламент от квотата на Коалиция "Неутрална България". Водач на листата е Атанас Ралчев Панчев. 
Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.