В Габрово се състоя областен научен форум на тема „Изкуственият интелект в 21 век – възможности и приложение“. Организатори на събитието са Синдикат на българските учители - Габрово с областен координатор Ренета Колева, съвместно с местната община и Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в града, както и в партньорство с национална секция „Средно образование“ към Изпълнителния комитет на Синдиката на българските учители (СБУ).
„Всички днес използваме изкуствения интелект. Той обаче никога няма да замени българския учител. Заставам развълнувана пред Вас, защото темата за изкуствения интелект е важна - как като общество и образователна система трябва да боравим с най-новите информационни технологии“, посочи в доклада си доктор на икономическите науки Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители.
Във форума участие взе и възпитаникът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Петър Иванов като мотивационен лектор. Той вдъхновява мениджъри, предприемачи и лидери на неправителствени организации за изключителните възможност на виртуалните и хибридни екипи за постигане на бизнес растеж. В продължение на 20 години Иванов е бил старши мениджър и е ръководил международни виртуални екипи от над 100 души, разположени в Европа, Африка и Азия. Неговата първа книга Virtual Power Teams е преведена на шест езика и е в Amazon Top 3 в категорията за международен мениджмънт.
Преди форума във фоайето на зала „Възраждане“ фотографската изложба "Младите гвардейци на града" бе официално открита от Янка Такева и гости на събитието. Снимките са на Цветомира Иванова и представят Младежкия гвардейски отряд при ПТГ "Д-р Никола Василиади", който бе сформиран в началото на 2023 г.