Фотографът Любомир Асенов показва 60 снимки най-големите постижения в българския и международния спорт от последните години. Експозицията ще бъде подредена от 10 до 21 май в галерия на открито на „Моста на влюбените“, съобщават организаторите.
„Представените кадри разкриват най-запомнящите се моменти за българския спорт от Олимпийските игри в Токио, Европейските олимпийски игри в Краков през 2023 г., Ryder Cup, както и индивидуални изяви на спортистите в големи международни форуми. 
Сред български спортисти, които фотографът е уловил, са "златният" ансамбъл по художествена гимнастика на България в състав: Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова; олимпийските шампионки по карате Ивет Горанова и по бокс – Стойка Кръстева, както и сребърната медалистка по спортна стрелба Антоанета Костадинова, най-добрият български тенисист Григор Димитров. На фотографиите присъстват още шампионките по бадминтон от Европейските олимпийски игри в Краков - Габриела и Стефани Стоеви, като боксьорката Станимира Петрова, спечелила златен медал там, казват организаторите.
Изложбата разкрива също моменти от мачовете на трикратния европейски медалист и носител на бронзов медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Тервел Пулев и на европейския шампион по бокс за професионалисти в свръхтежка категория през 2012 г. Кубрат Пулев.
„Експозицията показва кадри с младата надежда на българския автомобилен спорт – 17-годишният състезател във „Формула 3“ Никола Цолов; с капитана с най-много мачове с фланелката на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров и лекоатлета Тихомир Иванов – шампион на Световните университетски игри в Неапол. На фотографиите присъства и българската баскетболна звезда в НБА и „Спортист на годината“ на България за 2022 г. и 2023 г. Александър Везенков.
Сред световните звезди, които са включени в изложбата, са Люис Хамилтън, Макс Верстапен, Карлос Сайнц, Тайгър Уудс, Рори Макилрой, Рони О`Съливан и италианският тенисист Яник Синер“, казват още организаторите.
Любомир Асенов е професионален фотограф от 2006 г., работил е за много издания и агенции. През 2012 г. той основава спортната фотографска агенция lap.bg. С акредитация от FIA и „Формула 1“, Любомир Асенов е бил свидетел на над 148 състезания. Той е бил фотограф на Олимпийските игри в Токио  през 2020 г. и Ryder Cup във Франция през 2018 г. През 2019 г. той е класиран в „Топ 15 на най-добрите фотографи в света“ от AIPS (Международната асоциация на спортната преса).
/ВСР