Коклюшът в Европа продължава да се разпространява с ускорени темпове, като за цялата минала година в ЕС са регистрирани общо 25 хиляди случая, а само за първото тримесечие на 2024 г. случаите са вече 32 хиляди. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет, който цитира данни от т.нар. Бърза оценка на риска на Европейския център по контрол на заболяванията в Стокхолм.
Според оценката рискът от заразяване с коклюш е висок само за деца до 1 година и най-вече за неимунизираните или непълно имунизираните, отбеляза държавният здравен инспектор. За децата над 1 година, тийнейджърите и възрастните рискът се определя като умерен, което важи за всички европейски страни. Документът завършва с три препоръки: постигане на пълна и навременна имунизация на възможно най-ниската възраст при новородените, имунизация на бременните жени и усилен надзор, включващ по-достъпна диагностика, издирване на контактните и лечение, информира Ангел Кунчев.  "Професионално съм удовлетворен, че те повтарят стъпките, които ние сме предприели още преди една седмица", посочи той.
Той каза, че от утре сутрин всяка бременна жена, която иска да получи имунизация срещу коклюш, може да го направи в разкритите имунизационни пунктове в страната.
Ситуацията към момента се развива според очакванията, каза Кунчев и допълни, че официално регистрираните случаи на коклюш в страната са със сто по-малко от тези през миналата седмица, което според него е очаквано. Той подчерта, че епидемиологичното разпространение не приключва, а има задържане на случаите заради празниците и ваканцията в училище, което ще бъде наваксано през тази седмица.
По рано днес от Министерството на здравеопазването съобщиха, че с тяхна заповед от 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат  временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш.
Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш, заяви на брифинга в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.„Актуализацията на имунизационния календар, за която говорихме и обещахме, вече е факт. Наредбата е обнародвана в "Държавен вестник" вчера, каза тя.