Новото музейно пространство, което Община Петрич е изпълнила по проект за трансгранично сътрудничество е дало възможност да се представи цялото културно историческо богатство на общината. Като музейна сбирка той съществува от 1966 г., но е нямало възможност да се представи всичко натрупано през годините, каза за БТА директорът на музея Методи Бисерков. 
Ръководителят на проекта Катя Стоянова каза за БТА, че договорът за партньорство между Серес, Петрич и Програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция е подписан през 2016 година. Идеята и нуждата за създаването на ново експозиционно пространство е дал успехът и мащабното развитие на Хераклея Синтика. Това е била и основната причина, която е наложила търсенето на нов вариант, посочи тя. 
Голямата цел на проекта е да се изработи един културен мост в пограничния район Серес – Петрич, който в тази зона е оценен като район с висок потенциал, район, който има възможност за развитие на туристическите продукти, район, който може да допринесе за културното и икономическо развитие – на Гърция и на България, каза Стоянова. Община Петрич и Община Серес са партньори и по много други проекти и това е било логичното продължение, допълни тя. 
В Серес, отново в стара девоенизирана сграда, се направи галерия за съвременно изкуство, а в Петрич - новият дом на Историческия музей. Културният мост, който се получи, има тази цел и вече две години след откриването на музея постига резултатите си и дори надхвърля очакванията, каза Стоянова. 
Бисерков посочи, че освен историческото наследство, новото пространство е дало възможност да се организират и редица изложби, представяния на книги, прожектиране на филми и музейна работилница. По думите му, новите пространства са позволили освен представянето на богатото културно историческо наследство, да се извърши и един голям обем от допълващи и подкрепящи работата на музея и популяризиращи неговата дейност събития. 
Станислав и Красимира от Кърджали са дошли да разгледат музея в Петрич. За БТА те разказаха, че са останали много впечатлени, а нещата, които са видели тук, ги няма другаде. Двамата, които са семейство, казаха че биха го препоръчали на свои познати и биха се върнали отново.