Започва национална кампания за профилактика на рака на кожата „Евромеланома 2024“, съобщи в националния пресклуб на БТА дерматологът доц. Гриша Матеев. „Евромеланома“ е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. В рамките на инициативата ще бъдат организирани безплатни прегледи, които ще се извършват на 14 май 2024 г. Целта на кампанията тази година е да се обърне повече внимание на вече диагностицираните с рак на кожата пациенти. „Евромеланома“ се организира за 19 път в България, а целта й е да се повиши обществената осведоменост за заболяването. Най-злокачествените тумори на кожата са меланомите, добави лекарят.
Всеки трети от пациентите, които вече са диагностицирани с меланом, не посещават повторно лекар, каза д-р Валерия Матеева, дерматолог в Александровска болница. Друг усложняващ момент в хода на болестта е това, че пациентите, страдащи от меланом, продължават да се излагат на слънце без необходимата фотозащита. По думите ѝ само 18% от всички хора се защитават пълноценно от слънцето. Пациентите, засегнати от меланом, имат нужда от психологическа подкрепа, трябва да ги подготвим да се научат да живеят с диагнозата си, както и да промотираме вторичните прегледи и вторичната помощ след диагнозата, каза още тя. По думите ѝ 10-годишни проучвания показват, че много голям процент от пациентите с рак на кожата страдат от депресия и тревожност преди, по време и след лечението.
До 10% от хората с меланом са изложени на риск от развитие на втори меланом, а за всеки втори от ималите немеланомен тумор има риск да развият последващ такъв в следващите пет години, допълни д-р Матеева.
Тенденцията за увеличаване на заболеваемостта от рак на кожата е все по-ясно изразена заради по-добрия скрининг, извършван от лекарите и заради застаряването на населението, каза доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница. Почивките в слънчеви държави, без кожата да е подготвена и последвало изгаряне, също са предпоставки за развитие на рак на кожата, допълни тя. Доц. Казанджиева препоръча нанасянето на фотозащитен крем да се извършва плавно, а не с натъркване по кожата, най-малко 15 минути преди излагане на слънце. По думите й фотозащитният крем трябва да е водоустойчив и да се нанася през два часа.
Има фамилност при поява на меланом, каза проф. Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по дерматология и венерология в болница "Токуда". Лекарят призова активно да се проследяват пациентите, имащи роднини с меланом, за да се извърши навременно лечение. 
Почти 300 хиляди души в света са засегнати от рак на кожата, посочи още доц. Матеев. Смята се, че в близките години смъртността от заболяването ще нарасне значително, добави той.  
Списъкът на лекарите, които ще участват в кампанията тази година, ще бъде публикуван на сайта на Българското дерматологично дружество.