Поетесите Мария Гетова и Биляна Тодорова ще представят пред габровци дебютните си поетични книги на 14 май в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. Това съобщи за БТА директорът на културната институция Савина Цонева. 
Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги - „Годината на март“ (2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.), посочват от библиотеката. 
„Проектът „Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Разпространение”. Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…“, посочи Цонева. 
Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на март“.
Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория „Дебюти” на Националните литературни награди „Перото”.