Във Варненска област има баланс на предлагащото се в сферата на средното образование и добра комуникация с бизнеса. Това сподели пред БТА началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Ирена Радева, която участва в откриването на Панорама на средното образование. Форумът се провежда днес и утре в Юнашкия салон, организиран от Община Варна със съдействието на РУО и Центъра за кариерно ориентиране. Той представя професиите и профилите, включени в държавния план-прием за предстоящата учебна година пред кандидат-гимназисти и техните родители. Гости на откриването бяха още зам.-кметът на Варна Павел Попов, председателят на Общинския съвет Христо Димитров и в.и.д. ръководител на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна Антоанета Хинева. 
Тази година това събитие напълно отговаря на думата панорама, защото имаме 29 участници, които дават истински обзор на състоянието на средното образование в града и на всички възможности за кариерно развитие, които то предлага, каза на откриването Павел Попов. Особено важно за администрацията е тясното сътрудничество между образователните институции и бизнеса, допълни той и благодари на всички училища за активността и на местния бизнес, който инвестира в обучението на ученици, осигурявайки производствени практики в реална среда. 
Това събитие е изключително важно, за да може нашите ежегодни предложения за план-приема да стигнат до децата и родителите. Те да се срещнат на място с представители на училищата, за да научат какво предлагат и каква е спецификата на професиите и профилите в тях, каза Ирена Радева. За БТА тя коментира, че най-важното в средното образование е балансът. „Имаме нужда от модерни професии, но всеки готвещ се в сферата на технологиите трябва да има познания и в изкуството, така че да формира светогледа си като личност. За наша радост в област Варна има такъв баланс. Запазваме паралелки в хуманитарната област, но има ръст и променяща се структура в професионалното образование, което да отговаря на търсенията на пазара на труда и това е резултат от много добрата комуникация с бизнеса“, добави Радева. По думите й в нашето динамично време е трудно да се прецени какви професии ще бъдат нужни, когато сегашните седмокласници завършат висше образование. За това се правят изследвания в научните среди, наблюдават се тенденциите и специалистите се съобразяват с тях. Учениците у нас получават тясно професионални и профилирани умения, но е важно да бъдат добри хора, да имат стремеж да надграждат своите знания, да търсят нови възможности за себе си, да уважават хората и околната среда, за да може да отговорим на тенденциите в глобален мащаб, добави още тя. Според Радева честите промени в държавното управление не се отразяват силно на образованието. Екипът в министерството е един и същ, има експерти с години опит и всички се стараят да няма стрес в системата и да се следват политиките, които държавата е приела в програма „Образование“ до 2030 година. 
Панорамата на средното образование във Варна е полезна инициатива и според директора на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ в града Емил Груев. Ученици от гимназията откриха форума с танц, наречен „Верижна реакция“. По думите му борсата се посещава от много седмокласници, които все още не са избрали къде да продължат обучението си и на щандовете добиват представа, макар и в много малък мащаб, за нещата, които се случват във всяко варненско училище. Той смята, че мнозина от тях именно на панорамата ще се ориентират какво да предпочетат, вземайки решение заедно със своите родители. В Хуманитарната гимназия след седми клас паралелките от три стават седем и се приемат много нови деца, посочи директорът. По думите му повечето от техните възпитаници остават в училището, особено в класовете с изучаване на музика, хореография и изобразително изкуство. 
В панорамата участват и частни училища, в които според учителката по немски език и литература Ева Станева в Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ учениците получават повече. Тя преподава от 40 години, като последните 10 е в частното образование. Ние сме едни и същи като специалисти и на двете места, но средата, обстановката, отношенията, близостта с децата са различни, смята Станева. Според нея решаващ фактор е възможността 20 процента от учебната програма да бъде иновативна, което много допринася за микроклимата и отношението на децата към учебния процес. Много удачни тя намира и методите за изнесено преподаване на чужд език в чужбина в двуседмични периоди, „зелените“ и „бели“ училища, които се провеждат извън училище или сред природата, активното обучение в дигитална среда с електронни учебници и помагала. Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ съществува от 30 години и има възпитаници от детска градина до XII клас. В осми клас имат две паралелки с по 25 деца, каза още учителката.