Междуучилищно състезание на тема „Европейски съюз“ ще се състои на 11 май в столичното Частно средно училище „Българско школо". Общо девет отбора с деца от трети до пети клас от цялата страна ще се включат в надпреварата. Това съобщават организаторите от образователната платформа „Книговище“, част от която е детската медия „Вижте: Новините на детски език“.
Състезанието е част от училищните състезания по обща култура „Всезнайко“. Всеки тим е с по шест ученици - смесени по възраст, но от едно училище. Отборите са от Десето основно училище „Алеко Константинов“ в Перник, Основно училище „Св св Кирил и Методий" във Ветрен, Средно училище „Вичо Грънчаров" в Горна Оряховица, Основно училище „Д-р Петър Берон" в Плевен, Основно училище „Н. Й. Вапцаров" в Ботевград, Второ средно училище „Никола Йонков Вапцаров" в Монтана, Основно училище „Горан Червеняшки" в село Михайлово (община Хайредин, област Враца), Начално училище „Цани Гинчев" в Лясковец и Частно средно училище „Българско школо". Състезанието е в три кръга, а финалното класиране се определя от сбора на точките на отборите от всички кръгове.
„Всяка година около 9 май – Денят на Европа, отправяме послания само към възрастните, като смятаме, че Европейският съюз не е детска тема. Но децата, родени в обединена Европа, трябва да могат да разбират смисъла на тази принадлежност, да знаят как Европейският съюз влияе на тяхното ежедневие, как определя свободите и задълженията, които имат. Това знание укрепва тяхната идентичност като граждани на Европа и разширява разбирането им за различните култури и народи“, посочват организаторите. 
/ ГН