Конференция на тема „Атлантическият кодекс, свидетелство за живота на Леонардо – многостранен и комплексен ум и гений“ ще се проведе на 14 май в зала „Марин Дринов“ на БАН в София, съобщават организаторите.
Събитието се организира от посолството на Италия в София, Италианският културен институт, Българската академия на науките и Българската агенция за инвестиции. Лекция ще изнесе монсеньор Франческо Браски, доктор на науките на миланската библиотека „Амброзиана“, съобщават от екипа.
„Атлантическият кодекс е най-голямата съществуваща колекция от автентични ръкописи и рисунки на Леонардо да Винчи, състояща се от 1119 листове хартия. Да наблюдаваш един от листовете на Леонардо е като да се потопиш в ателието на гения и по някакъв начин в съзнанието му. Неговият живот на художник, учен и инженер е представен в тази необикновена колекция, която обхваща много обширен период от време: от 1478 г., когато Леонардо все още работи в родната си Тоскана, до 1519 г., когато умира във Франция. Листовете засягат разнообразни теми: от механика до хидравлика, от математика до архитектура, до любопитни изобретения на бойни машини, парашути и летателни машини“, разказват организаторите.
По думите им, събитието е посветено на живота на гениалния Леонардо да Винчи, на по-малко познатите аспекти от човешката същност на този неуморен изследовател и несравним представител на Италианския ренесанс. Лекторът ще направи обсъждане на вроденото желание на хората да изучават неизвестното. От древни времена до наши дни, човекът е ангажиран в търсене на смисъла на това как работи светът. Монсеньор Франческо Браски ще представи концепцията за иновациите и съвременното изследване като вродена характеристика на човешката природа от гледна точка на изследовател и свещеник, допълват те. 
Конференцията ще направи опит да свърже миналото и настоящето, подчертавайки някои полезни технологични решения за по-голямо разбиране и използване на Кодекса. Тя ще протече на италиански език със симултанен превод на български, уточняват от екипа.
/ВСР