Представителите на Обществения съвет (ОС) за изграждане на Национална детска болница настояха за единен орган за координация между различни институции и за стратегия за осигуряване на кадри за бъдещата детска болница. Единният орган трябва да координира действията на Министерството на здравеопазването, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на пътното строителство и на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, каза проф. Иван Литвиненко, председател на ОС. По думите му трябва да се осигури и лесен достъп до болницата, като за целта е необходимо разширяването на околовръстното шосе на столицата.
Целият ОС изрази становище за необходимостта от навременни мерки за решаване на кадровата криза, тъй като в бъдещата детска болница ще бъдат нужни редица лекари и други медицински специалисти. Кадровото осигуряване на бъдещата болница ще бъде най-трудно, допълни проф. Литвиненко. Проблемът с кадрите съществува отдавна и постепенно ситуацията се влошава, засягайки всички специалности в здравеопазването, като е особено изразен в тежките специалности, сред които попада педиатрията, каза доц. Боряна Аврамова, член на ОС и началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в болница „ИСУЛ- Царица Йоанна“. Силно изразен е проблемът и за осигуряване на медицински сестри, добави тя.
Създаването на болницата не е просто построяването и оборудването на сградата, а е концепция, заради която трябва да се промени и законодателството, каза адв. Мария Шаркова, член на ОС. По думите й изграждането на лечебното заведение трябва да съответства на европейските стандарти за качество, но в България няма механизми за измерване на качеството. Трябва да бъде създадена и устойчива среда в бъдещата болница, в която лекарите и другите медицински специалисти да работят на основата на ясни и точни правила, което означава, че трябва да се променят действащите медицински стандарти и да се създадат нови, особено по тесните педиатрични специалности, палиативните грижи и пренаталната диагностика, добави адв. Шаркова.
Съществуват и правни проблеми относно статута на болницата и функционирането й, допълниха от ОС. Членовете на съвета се обединяват около тезата, че бъдещата детска болница трябва да бъде търговско дружество и финансирането му да бъде чрез клинични пътеки и приоритетно финансиране за определени дейности, каза Марина Гинева, член на ОС и член на Борда на директорите на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“. По думите ѝ приоритетното финансиране за определени дейности трябва да бъде осигурено и за болниците в страната, които извършват подобно лечение в педиатричните си структури.
ОС е създаден на 18 юли 2023 г. В него участват лекари от педиатричните структури в различни болници и представители на заинтересовани неправителствени организации.