"Дефиле Вино и гурме" очаква вино и гурмелюбители в Стария град на Пловдив за десетото издание на фестивала. То ще се проведе на 10, 11 и 12 май, съобщиха на пресконференция зам.-кметът на Община Пловдив Пламен Панов, председателят на "Съвет по туризъм – Пловдив" инж. Любозар Фратев и доц. д-р инж. Христо Спасов, зам.-ректор, ръководител на катедра "Технология на виното и пивото" в Университета по хранителни технологии. Общо 16 локации в Стария град ще бъдат сцена за 55 участници, сред които 43 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Посетителите на фестивала ще могат да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкусове.
Откриването е в петък - 10 май, традиционно с Дионисиево шествие, което ще тръгне в 13:00 часа от пл. "Стефан Стамболов", съпроводено от Бог Дионис и ансамбъл "Тракия". С музика и танци шествието ще достигне до сърцето на Стария град. Ново ще бъде мястото на официалното откриване. За първа година то ще се проведе на ул. "Д-р Стоян Чомаков" 1 пред Туристическия информационен център до Хисар капия и храм "Св. св. Константин и Елена". В 14:00 ч. организаторите и официалните лица ще приветстват участници и присъстващите гости, след което ще бъде даден старт на тридневната винена фиеста.
Организаторите ще продължат и традицията си да предоставят пет процента от печалбата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала "Дефиле вино и гурме". Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни технологии, ще проведат конкурс за "Най-умело съчетание между вино и храна". Отличните вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки. Посетителите, вино и гурме любителите също ще могат да гласуват и да подкрепят своите фаворити в дигитална анкета за "Любимо бяло, червено и розе вино", както и за "Любим вкус". QR код към анкетата ще бъде достъпен в печатния каталог, който ще се раздава по време на Дефилето.
Локациите, в които ще се дегустират вино и гурме продукти, са галерия "Енчо Пиронков", Къща "Нишанян", резиденция "Тракарт", къща "Бирдас", аптека "Хипократ", експозиция "Георги Божилов - Слона", галерия "Златю Бояджиев", галерия "Андромеда Арт", Регионален етнографски музей, Балабанова къща, къща "Хиндлиян", къща "Георгиади", къща "Недкович", къщата на Иван Черноземски, "Данчовата къща" и хотел "Бел Вил".
"Дефиле вино и гурме 2024" се провежда под патронажа на Министерството на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Организатори на фестивала са "Съвет по туризъм – Пловдив" и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив", Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година.