Отиде си художникът Венцеслав Антонов, съобщават от екипа на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна. Той бе директор на Галерията за графично изкуство и на Международното биенале на графиката, което се провежда в града. 
Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност се раздели с едно от най-ярките си лица, творец на категоричния жест и изказ, казват от галерията. От екипа припомнят, че Венцеслав Антонов посвети десетилетия от своя живот на графичното изкуство като артист и като организатор на най-престижния форум в тази област в България. Той бе един от инициаторите на Варненското биенале и като негов директор от 1997 г. в продължение на десетилетия отстояваше съществуването на този висок професионален форум, добавят колегите му.
Венцеслав Антонов е роден на 6 април 1942 г. в град Бяла Слатина. През 1971 г. завършва специалност „Приложна графика” при проф. Александър Поплилов в Националната художествена академия в София, след което се установява във Варна. Участва в общи национални изложби, в изложби на варненските художници и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Представя изкуството си в международни биеналета на графичното изкуство в Любляна, Берлин, Сао Пауло, Баден Баден, Битоля. Работи в областта на графиката, живописта, плаката, оформлението на книгата и пространственото художествено оформление. Негово дело са монументални творби в курортите Златни пясъци и Слънчев ден, и в квартал Аспарухово.Антонов е носител на награда „Варна“ в категорията „Изобразителни изкуства” през 2003 г., на Голямата награда „Варна” за цялостно творчество през 2017 г. Отличен е с почетен плакет от Министерството на културата за постижения в изкуството и с Гран при на фондация „Остен“ за живопис през 2017 г.Негови творби са притежание на художествени музеи и частни колекции в страната и чужбина, между които и Градската художествена галерия във Варна.