Митничари задържаха 756 840 броя заготовки за цигарени кутии при проверка в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.
На 30 април митническите служители от отдел „Борба с наркотрафика“ спрели за проверка товарен автомобил с българска регистрация. Според представените транспортни документи камионът превозвал латексови ръкавици за Унгария. При физическата проверка митничарите установили, че в действителност само кашоните най-отгоре съдържат латексови ръкавици, а в останалите кашони са опаковани кутии за цигари с логото на Марлборо. Установени са 7 палета с тегло 6 720 кг. Последвалата проверка във вътрешността на страната е установила, че заготовките са доставени от Гърция и са претоварени в България. Заготовките за цигарени кутии са задържани по подозрение, че нарушават права по интелектуална собственост. Работата по случая продължава с уведомяване на представители на търговската марка.
От Агенция „Митници“ информират, че нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция между органите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Националната агенция по приходите, с цел противодействие на контрабандата. На различните гранични пунктове се извършват проверки, както от съвместни екипи, така и самостоятелно от отговорните институции.
Преди дни митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ задържаха 61 160 къса (3058 кутии) цигари, скрити в хляб, в района граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат.
На ГКПП „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат от началото на годината са предотвратени два опита за контрабанда на суровина за нелегално производство на цигари, показва справка на БТА в сайта на митническата агенция. Задържани са общо 2 940 840 заготовки за кутии за цигари и 126 бобини с лента коркофан (филтърна хартия за производство на цигари).