Филмът „ИзЧисти планини“ разказва за каузата за почистване на планините в България, която продължава вече 25 години. Чрез него призоваваме отново хората за отговорен към природата туризъм, каза за БТА Десислава Стоянова от екологично сдружение „За Земята“, които са инициатори на създаването на лентата. Премиерата на лентата, която е с продължителност 20 минути, ще е на 9 май от 20:00 ч. в кино „Влайкова“ в София. Входът е свободен, но се препоръчва предварително запазване на места.
Вече 25 години продължава каузата за почистване на планините в България. Започнахме през 1999 г. още като студенти със събиране на отпадъци в трите национални парка „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“. Предадохме щафетата на по-младите екоактивисти, които разгърнаха кампанията с почистване в Родопите, Беласица и др., коментира Стоянова. През годините кампанията промени облика си, защото и видът на отпадъка се измени – от предимно стъклени бутилки към пластмаса и метални кенчета, подчерта тя. По думите ѝ затова инициативата отправя призив не само към отговорното планинарство, но и към отговорен туризъм като цяло.
Все по-популярни станаха разходките в планината, но хората трябва да си носят собствени съдове и прибори за многократна употреба, заяви Стоянова. Тя обръща внимание и на важността човек да върне същия брой опаковки, с които е потеглил към планината. Природозащитникът постави акцент и върху необходимостта от промяна при престоя в хижите. Така например Стоянова съветва любителите на природата да носят собствени чаршафи и завивки, ако ще отсядат в хижа само за една нощувка. По думите ѝ това е важно, за да се намали потреблението на препарати и вода при пране.
Кампанията ни за почистване на планините привлича все повече хора, включително семейства с деца, отбеляза още Стоянова. Тя изрази удовлетворение, че през годините доброволците са станали активни граждани не само по отношение на опазването на околната среда, но и относно социално значими теми. „Почистването има трансформираща и възпитателна функция“, смята природозащитникът.
Прожекцията на филма „ИзЧисти планини“ ще бъде съпътствана със събирането на дарения за продължаване на кампанията. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи група „Джамборе“, казват още организаторите на събитието. Очаква се филмът да бъде показан и в други градове на страната.
Междувременно Стоянова заяви, че от "За Земята" и други екологично организации приветстват ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите, свързани с измененията на Закона за опазване на околната среда. В мотивите на ветото бе посочено, че законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно с това да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа. Налагането на ветото бе предшествано от протести на еколози, а в последния работен ден преди великденските празници, на 30 април, парламентът уважи ветото на държавния глава. 
Чрез пост във фейсбук от "За Земята" приветстваха и решението на Върховния административен съд (ВАС) за окончателно потвърждение за отмяната на Решението по оценка на въздействието върху околната среда от 28 август 2015г. на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите София, с което се одобрява осъществяването на инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF / Refuse Derived Fuel/ отпадък“ на площадка ТЕЦ „София“.