В Античен културно-комуникационен център "Сердика" - под купола на Ларгото, в София за седма поредна година се проведе "Празник на православния дух и традиции" – боядисване на великденски яйца от деца от столични училища и детски градини. Събитието е организирано от Софийската света митрополия и се провежда на четвъртия ден от Страстната седмица - Велики четвъртък.
“Днес се събираме тук за седма година, някой от вас вече са присъствали на ежегодното боядисване на яйца под благословението на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол”, каза водещата на откриването на събитието.
Негови организатори са Софийска митрополия, заедно с Неделно училище “Рождество Христово‘‘, София; Неделно училище при храм “Св. Вмчца Параскева‘‘, Асоциация на българите, боледуващи от астма; Асоциация за развитие на българския спорт и Школа по лека атлетика “Дарко Тим‘‘.
“За първи път се намираме тук, под купола на Ларгото, поради времето и атмосферните условия. Досега инициативата се провеждаше на площад “Св. Неделя‘‘. Днес заради дъжда сме тук, но все пак ще успеем да осъществим литийното шествие, което ще се проведе от тук до храм “Св. София‘‘ с всички желаещи деца и родители, защото някои дойдоха специално заради него, каза една от организаторките на празничното събитие – Велина Андонова от Българската православна църква. Тя обясни, че за участие в събитието родителите са могли да запишат своите деца предварително, но много от тях се включват, случайно, преминавайки през подлеза със своите родители.
Велина Андонова разказа, че през изминали години, когато празникът се е организирал в учебни дни, са се събирали около 300 деца, водени от своите преподаватели от детски градини и училища. Поради почивния ден присъстващите тази година са по-малко.
Празникът за децата започна с физзарядка и спортна игра с препятствия, ръководена от екипите на  Асоциация за развитие на българския спорт и Школа по лека атлетика “ДаркоТим‘‘. След това, заедно с помощта на своите родители, те боядисаха великденските яйца.
Когато яйцата бяха готови, децата ги подредиха в кошнички. Около 12:30 ч. потегли празничната лития с децата, които носеха кошничките с боядисани яйца, водени от свещенослужители на Софийската света митрополия, носещи икона. Литията достигна до храм "Света София" по маршрут - Античен културно-комуникационен център "Сердика" – бул. "Княз Александър Дондуков" – ул. "Георги С. Раковски" – храм "Света София".
Деца, родители, учители, дякони и свещеници влязоха в храма с ритуални празнични песни. Там те бяха приветствани от отец Лъчезар Попов, предстоятел на старинен храм "Света София - Премъдрост Божия". Децата наредиха кошничките с боядисани яйца пред иконата на “Св. Богородица‘‘.
“Днешният ден е особено важен за всички нас, православните християни, а за вас децата основната задача е, че днес се боядисват червените яйца”, каза той и благодари на всички организатори за инициативата, която поддържат, както и на родителите. “Тази традиция, която опитваме да създадем, да се случва всяка година”, пожела той.
След приветствието, всички, включили се в инициативата, си направиха групова снимка пред олтара. Отец Лъчезар Попов разведе желаещите деца из храма и накратко им разказа за мозайките в него, както и малко за историята около създаването му. На всички бяха раздадени малки подаръчета за Светото Възкресение - празникът, който цялото православие очаква.
"Празник на православния дух и традиции" се реализира с подкрепата на Столичната община.
/ЙВЛ