Обновеният и обособен като „синьо-зелен остров“ площад „Хаджи Димитър“ бе открит на официална церемония в Кърджали. 
Проектът включва запазване на съществуващата растителност и нейното естетично и функционално внедряване към облика на пространството. Изграждане на нови зелени площи с декоративна растителност, нова тротоарна настилка от нехлъзгав материал, изграждане на нова чешма, която да допълни визията на обекта.
„Площад „Хаджи Димитър“ е емблематично място за стара градска част на Кърджали. За поколения кърджалийци площадът бе място за срещи, отдих и забавление. За съжаление през последните години видът и състоянието му не даваха възможност за използването му“, каза преди да пререже лентата на обекта кметът Ерол Мюмюн. Той допълни, че климатичните промени, които се случват през последните години налагат ново мислене не само в администрацията, но и в общността. 
Частичната реконструкция на площад „Хаджи Димитър“ в Кърджали и обособяването му като „синьо-зелен остров“ е един от обектите по проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините на Република България“, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“. Водещ партньор по него е Националният доверителен екофонд, а община Кърджали е една от осемте партниращи си общини, заедно с Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора и София-град.
„Целта на проекта бе да подобри капацитета на местните власти да планират и идентифицират креативни и иновативни решения за градско развитие и да ги изпълнят, за да смекчат въздействието върху климатичните промени и да се адаптират към тях“, обявиха по време на откриването от дирекция „Европроекти, териториално развитие и строителство“ в общинска администрация – Кърджали. От там допълниха, че тези дребномащабни инфраструктурни мерки са специфични и съответстващи на конкретните условия за конкретното населено място.
Продължителността на проекта бе 46 месеца, с общ бюджет от 2,8 милиона евро, като максималната стойност на мерките за община Кърджали възлизат на 265 254 евро.
Обособяването на площад „Хаджи Димитър“ като „синьо-зелен остров“ онагледяват прилагането на най-съвременните знания и опит в сферата на климатичните действия за градско планиране и развитие, бе обявено пред присъстващите на откриването на обновения площад. Казано бе също, че целта на инфраструктурната мярка в община Кърджали е разширяване на синьо-зелената инфраструктура в старата градска част, както и изграждане на система за съхраняване и използване на дъждовните води с цел последващо използване.
„С климатичните промени и все по-високите летни температури, изграждането на нови площи с места за отдих, с пейки и чешмички, както и  растителност за осигуряване на естествена сянка, са все по-необходими за нас, жителите на града“, каза за БТА Михаил Вълков, жител на Кърджали. 
На откриването на реновираният площад „Хаджи Димитър“ в Кърджали присъстваха заместник-кметовете на община Кърджали Байрям Байрям, Тунджай Шюкрю, Даниел Делчев, председателят на Общинския съвет в Кърджали инж. Мухаррем Мухаррем, секретарят на община Кърджали Айтен Сабри, общински съветници, служители на общинска администрация, граждани и медии.
А за повече зеленина и естествена сянка, допринесоха кметът Ерол Мюмюн и заместникът му Даниел Делчев, които засадиха широколистно дърво в обсега на обекта.