Ловчанският митрополит Гавриил оглави службата на Велики четвъртък в църквата „Света Троица“ в Ловеч. В храма той, заедно с други свещеници, отслужена утреня, след това Света Василиева литургия с маслосвет. Десетки миряни дойдоха да се помолят и да бъдат помазани за здраве.
„Още Апостолът е казал, че ако някой се разболее, да извикат църковните презвитери и те ще го помажат с елей и Господ ще му даде здраве. Именно това е този маслосвет. Светите отци така са написали службата. Действително маслосветът е огромна сила, помага и на душата, и на тялото на човека. Дава здраве. Ако човек е здрав, се прави един път годишно на Великия пост, а ако човек се разболее, може винаги да се направи“, каза за БТА владиката.
Той добави, че тази вечер ще в храма ще се четат 12-те евангелия, в които са описани страданията на Господа, неговият път, страдалчеството, което е приел, за да ни избави от нашите грехове. 
„Тази седмица всеки ден си има особено значение. Днес служихме литургията - първата, която Христос извършил на тайната вечеря. От днес започват най-големите страдания на Господ, затова е прието вечерта да се прочетат тези евангелия, където всичко е описано“, заяви митрополитът.
Той обясни, че на Велики петък вечерта се извършва погребението на Христос с плащеницата. Църквата се обикаля както на Велики петък, така и на Великден. „На Велики петък символизира погребението, а на Възкресение Христово – радостта на християните, които са видели възкръсналия Господ. Това е тържествена, празнична лития“, обясни митрополитът.
Той призова за по-голяма вяра, повече любов към Бога. „Тогава ще намерим истинската радост. Пожелавам на всички нас Господ да ни дарува тази радост, да бъдем щастливи, да има здраве и благополучие“, добави Ловчанският митрополит Гавриил.