Първата за България и региона водородна зарядна станция, с която се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната, ще бъде официално открита на 10 май, петък, от 11:00 ч., на ул. "Искърско шосе" 11, с вход към обекта откъм ул. "Мюнхен", съобщиха от Българската академия на науките (БАН).
Центърът за компетентност "Хитмобил", Българската академия на науките и Институтът по електрохимия и енергийни системи "Акад. Евгени Будевски" към БАН организират откриването на водородната зарядна станция.
Станцията е част от уникалната полева лаборатория "Интегрирани енергийни системи" на Центъра за компетентност "Хитмобил".
Съорганизатори са фирмите, участващи в изпълнението на проекта: "Аквахим", "Монбат" и "Делектра".
Както БТА писа, на заключителна пресконференция през декември 2023 г. на Центъра за компетентност (ЦК) "Хитмобил" беше представена полевата лаборатория "Интегрирани енергийни системи". Специално внимание беше обърнато на първата в България водородна зарядна станция, която вече е част от инфраструктурата на ЦК "Хитмобил". Събитието се състоя в конферентната зала на водещата организация - Институт по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) "Акад. Евгени Будевски" при БАН, и беше открито от директора на института доц. д-р Пламен Николов.
“Проектът "Хитмобил" не е важен единствено за нас, той е важен за цялата страна, защото е част от нашите усилия да превърнем България в лидер на чистата енергия и да допринесем в борбата срещу изменението на климата”, каза доц. Николов.
На събитието чл.-кор. Евелина Славчева направи презентация, с която отбеляза някои от най-важните постижения през времето за изпълнение на проекта “Център за компетентност Хитмобил - технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия", като проследи накратко хронологията по реализирането му. Тогава стана известно, че дейностите по проекта се извършват в шест специализирани лаборатории у нас.