В момента adidas е втората по големина компания за спортно облекло в света, след Nike. Някога съвсем скромна компания, тя започва като фабрика, основана от братята Адолф и Рудолф Даслер през 1924 г. През своите 97 години в бизнеса, компанията, първоначално известна като фабриката за обувки Dassler Brothers – която започва с Адолф, който прави обувки в пералното помещение на майка си, след като се завръща от Първата световна война.

Преломен момент:  голям успех на Олимпиадата през 1936 г. в Берлин. Американският спринтьор Джеси Оуенс се съгласява да бяга с техните спортни обувки с шипове и спечели четири златни медала, поставяйки обувките на братя Даслер, тогава известни като Геда, на подиума. Общо атлетите, които се състезават с обувки Geda на спорните игри, печелят седем златни медала, пет сребърни и пет бронзови. Изведнъж треньорите и техните състезатели разбират за компанията, и Ади и Руди продаваха 200 000 чифта обувки всяка година в годините преди Втората световна война.

Архивите обаче, показват че и двамата братя са били членове на нацистката партия. По време на Втората световна война производството на спортните обувки на братя Даслер е преустановено, за да може фабриката им да се използва вместо това за създаване на противотанково оръжие, наречено Panzerchreck (Tank Terror) – ракетна установка,която е била топ приоритет на Вермахта. Фабриката в Геда е почти разрушена от американските войски през 1945 г., но съпругата на Адолф успява да убеди войниците, че единственото нещо, което компанията адидас произвежда, са спортни обувки. Когато американските войници разбрат, че това е фабриката, която прави обувките, с които бяга Джеси Оуенс, те започват масово да купуват нейните продукти. Което превръща маратонките в тотален хит за броени седмици.

В даден момент братят се скарват жестоко и връзката между тях никога не се възстановява. Това води и до появат на puma - марка, разработена от Рудолф Даслер. Когато и двамат умират през 70-те години, те са погребани в двата края на градското гробище.

Враждите обаче отстъпват на бизнес законите и днес легендарният бранд с трите ивици има милиони почитатели. 

Ключовите етапи в историята на Adidas

Създаване на Gebrüder Dassler Schuhfabrik: През 1924 г. Ади Даслер и неговият брат Рудолф Даслер основават Gebrüder Dassler Schuhfabrik (фабрика за обувки на братя Даслер). Първоначално те се фокусираха върху производството на спортни обувки с иновативен дизайн за спортисти.

Иновациите на Адолф Даслер: Адолф Даслер става известен с иновативния си подход към дизайна на обувките, включващ функции като шипове за лека атлетика и използването на леки материали за подобрена производителност.

Олимпийски успех: Братята Даслер получават международно признание, когато американският спринтьор Джеси Оуенс печели четири златни медала на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., докато носи техните обувки. Този успех помага за утвърждаването на репутацията на марката за качество и производителност.

Разрастване след Втората световна война: След Втората световна война братята Даслер се разделят поради лични и бизнес конфликти. Адолф продължава да управлява компанията за обувки под името Adidas (комбинация от неговото име и фамилия) през 1949 г., докато Рудолф Даслер основава Puma.


                  Източник: cdn logo

Брандиране и лого на Adidas: Емблематичното лого на Adidas, включващо три успоредни лоста, е представено в началото на 50-те години. Това лого става синоним на марката и е един от най-разпознаваемите символи в света.

Иновации и одобрения: Adidas продължава да прави иновации в спортните обувки и облекло, въвеждайки технологии като първите завинтващи се шипове за футболни обувки и използването на материали като найлон и велур. Марката също така започва да си партнира със спортисти и спортни отбори за одобрения и спонсорства.

Разширяване в облекло и аксесоари: В допълнение към обувките, Adidas разширява продуктовата си линия, за да включи дрехи и аксесоари за различни спортове и дейности. Марката става известна със своите стилни и функционални спортни облекла, обслужващи както спортисти, така и обикновени потребители.

Придобивания и сътрудничества: През годините Adidas придобива няколко други спортни марки, включително Reebok през 2005 г. Компанията също така си сътрудничи с модни дизайнери, знаменитости и художници за ограничени издания на колекции и сътрудничества.

Днес Adidas е една от водещите световни спортни марки, предлагаща широка гама от продукти за спортисти и ентусиасти в различни спортове и начини на живот. Наследството от иновации, качество и производителност продължава да оформя индустрията за спортни обувки и облекло.