Книгата „Планинските райони на България. Икономика и население" на Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН ще има премиера на 9 май. Домакин на събитието е Гранд хотел „София“, съобщават издателите от „Изток запад“.
„Планинските райони на България не са демографска пустиня, в която цари бедност и отчаяние. Българските планини днес всъщност са по-стабилни в демографско отношение от равнините. Също и икономиката на планинските райони далеч не е „малко овце, тютюн и златна мина“ - българските планини имат по-висок дял на преработващата промишленост от повечето европейски страни, включително и производства с висока добавена стойност“, посочват издателите относно книгата. По думите им томът не омаловажава сериозните проблеми на регионалното развитие, а ги изследва обективно и комплексно.
В книгата са изследвани още въпросите за упадъка на планинския аграрен сектор, мястото на добивния сектор, планинския туризъм и др.
Димитър Събев е икономист, журналист и писател. Автор е на книгите „Унизената Земя“ (2010), „Саламандър“ (2016) и „Маркетинг, потребление и икономически растеж“ (2021). Доктор е по икономика с дисертация на тема „Икономически (де)растеж“. В момента е главен асистент в Института за икономически изследвания при БАН.
/ ГН