Слънчеви панели ще бъдат монтирани на покривите на спортната зала и плувния басейн в Смолян, съобщи на пресконференция днес заместник-кметът на Смолян Марин Захариев. Това е поредният проект на Община Смолян, свързан с въвеждане на мерки за енергийна ефективност и възобновяеми източници. Фотоволтаичните системи на двата спортни обекта се осигуряват по проекта „Партньорство за адаптация към климатичните промени“,  изпълняван по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021.
Спестени средства за отопление и намаляване на въглеродните емисии са очакваните ефекти от въвеждането на система с енергия от слънчеви панели. Проектът се  изпълнява от Община Смолян в партньорство с общините Асеновград, Свиленград и Крушари, Университета за наука и технологии в Трондхайм, Норвегия и „Плеядес България“ ООД. Очаква се фотоволтаичните системи да бъдат пуснати в действие до юни – юли и началото на активния плувен сезон. Системата на покрива на плувния басейн ще осигури планирано производство на потребена електроенергия в размер на 30 MWh годишно и 90 MWh топлоенергия. Слънчевите панели на спортната зала ще осигуряват 30 MWh потребена електроенергия за собствени нужди годишно.
В рамките на проекта ще бъде създаден смарт център с интернет сайт, на който ще бъдат видими данните за произвежданата енергия, силата на слънчево греене и други показания. Създаденият сайт ще бъде използван в бъдеще за цялостната дейност на Община Смолян по въвеждане на възобновяеми енергийни източници.
Бюджетът за Община Смолян като бенефициент по проекта е 405 хил. лв.