Христо Мутафчиев репетира в „Дъхът на дявола“ („Бурунданга“) на сцената на Драматичен театър - Ловеч.  Режисьор е Боил Банов, министър на културата (2017 -2021), който отново се върна към основната си професия, съобщават от културната институция. 
Двамата гостуват в Ловеч по покана на директора на театъра Биляна Петрова. Христо Мутафчиев ще се превъплъти в ролята на чичо Жауме, станал жертва на отвличане от нелегалната организация ЕТА. В станалите роли ще видим Боряна Бабанова, Деян Жеков,  Богомила Николова и Петко Венелинов.  
„Дъхът на дявола“ е романтична комедия от  Жорди Галсеран („Испанска афера“), която остроумно разказва приключенията на две момчета и две момичета. Сюжетът е изтъкан от интересни ситуации и неочаквани обрати.  Сценографията е на Кирил Наумов, преводът е на Нева Мичева. Премиерата на „Дъхът на дявола“  се очаква на 5 юни.
От театъра добавят още, че Христо Мутафчиев е играл в Ловеч в постановката "На хубавия син Дунав" през 2005 г.
БТА припомня, че като председател на "Съюз на артистите в България" Христо Мутафчиев представи в Ловеч на 20 март Концепцията за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ - "Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства". Тя предвижда оборудване и обновяване на осем театъра, сред които е и ловешкият културен институт.