Регионалната библиотека „Н. Вранчев“ в Смолян е домакин на Национален форум „Библиотеките – важен фактор в обществения, образователния и културния живот на общността“.  
Събитието е част от програмата за отбелязване на 65-годишнината на местната библиотека. Тя не е само дом на литературата, но и културен център на Смолян, който от десетилетия среща читателите с творци от различни изкуства, посочиха гости на форума.  Библиотеката също има своята роля за високите резултати на смолянските ученици, казаха участници в дискусията.
Независимо, че живеем в дигитален свят, все повече се завръщаме към книгите, заяви при откриване на форума Марин Захариев, заместник-кмет на Смолян. След като хората бяха безумно излъгани в интернет, светът през последните 20 г. превърна своите библиотеки в изключително важни обществени места, посочи Анета Дончева, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Тя поздрави с годишнината представителите на смолянската библиотека, която е колективен член на ББИА.  За последните 20 г. Европа и светът построиха уникални библиотеки с най-модерните достижения на архитектурата и дизайна, за да ги превърнат в обществени комуникационни центрове, допълни Дончева. 
Регионалната библиотека в Смолян съхранява днес 248 000 тома. Събраното книжно богатство е безценен дар, който притежаваме, каза Милка Матева, директор на културната институция. В дискусията на форума участват библиотекари от Кърджали, Асеновград, Пловдив, Пазарджик, Златоград, Смолян.