Поредна успешна кампания „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ реализираха Ротаракт клуб – Велико Търново и фондацията „Искам бебе“, с подкрепата на Общината в старата столица. След шестото издание на инициативата отново ще бъде подпомогната двойка от града, нуждаеща се от асистирана репродукция и инвитро процедури, за да се сдобие с дете, съобщиха организаторите на кампанията на пресконференция в Община Велико Търново.
Акцията се състоя на 7 и 8 март, а събраните средства са в размер на 2390 лева. Двойката, която ги получава, беше изтеглена с жребий, на който присъстваха заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, президентът на местния Ротаракт клуб Марий Стоянов, председателят на фондацията „Искам бебе“ в старата столица Вероника Михайлова и нотариус Дешка Рачевец.
В жребия участваха три двойки, отговарящи на предварително зададените критерии, а късметът беше за Радка Алексиева, която веднага бе уведомена по телефона. Останалите кандидати имат възможността да участват и в общинската програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.
Кампанията „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ е от 2019 г. по идея на член на Ротаракт клуб във Велико Търново, посочи Марий Стоянов. През шестте години е събрана сумата от над 11 000 лв. и с тях са подпомогнати четири двойки, които вече имат деца. От известно време кампанията е избрана и за национална инициатива на Ротаракт клубовете в страната и се осъществява в цяла България, като с нейна помощ са родени 15 деца, допълни той.
Благодарим безкрайно на Ротаракт клуб и фондация „Искам бебе“, че подпомагат общинската програма „Инвитро“, защото такива кампании са едни от най-смислените, каза Снежана Данева-Иванова.
Благодарение на общинската програма „Инвитро“, която стартирахме 2011 г., до момента са родени 76 деца, от които 12 двойки близнаци, отбеляза Росица Димитрова, директор на дирекцията „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново. Тя добави, че желанието ѝ е през следващата година да бъде организиран "Парад на бебешката количка", който да събере тези деца и родители, а впоследствие да се превърне и в традиция за града.