Група търсачи на трюфели се събраха тази сутрин пред сградата на Държавното ловно стопанство "Дунав" в Русе да изразят своето недоволство. 
"Тези, които сме се събрали тук, не членуваме в асоциации. Нашите искания са да има планиран добив на недървесни продукти във всяко едно горско стопанство. В русенското горско стопанство такъв няма и не можем да събираме недървесни продукти, въпреки че сме си платили", каза пред БТА Елеонора Терзиева, която е търсач на трюфели от 10 години. 
Тя обясни още, че трябва да има и единно разрешително за цяла България. 
"Това е най-добре за всички търсачи, защото някои ходят във всички градове в България и трябва да се плаща на всяко едно горско стопанство", обясни Терзиева. 
Тя заяви, че настояват и за т. нар. "календар за изкупуване на трюфелите", който да е плаващ и съобразен с атмосферните влияния. 
"Целта е да си плащаме за месеца, в който ще работим. Например през миналата година сме работили само четири месеца. Няма дъждове, сушата е голяма и ние не знаем дали ще имаме изобщо сезон", обясни Терзиева. 
Тя каза още, че нямат нищо против протеста на колегите им днес в София, но искат да изразят и други мнения. 
"Ние искаме да се върне миналогодишният модел до създаването на Закон за трюфелите - тоест когато отидем до пункта на всеки продаден трюфел ни се удържаха по 10 процента данък от изкупвачите, които бяха длъжни да го внесат към държавата", каза Терзиева.