Доброволно формирование "Протожер" към Община Перник набира доброволци за попълване състава си за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Това съобщиха от общинската администрация на сайта си.  
От там посочват, че доброволец може да бъде всяко дееспособно, навършило 18-години физическо лице, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано.
Друго уточнение, която правят от общината, е, че служители от Министерството на вътрешните работи и военнослужещи от Министерството на отбраната, не могат да членуват в доброволните формирования. 
Необходими документи за кандидатстване са заявление и формуляр за кандидатстване по образец, медицинско удостоверение, доказващо, че кандидатът е клинично здрав, справка от психодиспансер, че не се води на отчет, свидетелство за съдимост, копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност, актуална снимка и декларация за съгласие за обработка на лични данни.
Кандидатите за доброволци прилагат и копие от документ за правоспособност за извършване на дейности със специализирана техника и/или оборудване и копие от свидетелство за управление на моторно превозно средство за съответната категория, ако има такива.
Пълният комплект от документи за членство в доброволното формирование се подава в деловодството на Община Перник в срок до 31 май.
През изминалата година в Перник бе създаден аварийно-спасителен отряд, подпомагащ издирването на изчезнали хора и работещ при извънредни ситуации. Отново през 2023 година бе сформирано и звено "Общинска полиция" , което отговаря за осигуряването на реда и сигурността на територията на община Перник.