Деца от началните класове в петричкото село Първомай изрисуваха отсечката пред училището си под надслов „Спри, децата запази!“. Инициативата е на Комисията по безопасност на движението по пътищата при Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в населеното място.
Целта е да се изостри вниманието на водачите точно в тази отсечка, а децата да умеят да се пазят, тъй като това е най-натовареният участък в селото. Тази година училището е било и координатор на общински кръг от Националното състезание по безопасност на движението по пътищата, а на областния кръг са спечелили второ място в първа възрастова група, каза пред медиите заместник-директорът Христина Георгиева. 
Тя посочи, че децата са се развълнували от инициативата и се е приела с радост, тъй като в часовете винаги се говори за тяхната сигурност на пътя. 
Председателят на Комисията по безопасност на движението по пътищата Дафинка Тасева каза, че инициативата е изключително интересна и важна, с много поуки. Както за учениците да внимават при пресичането на тази отсечка пред училището, така и за всички водачи на превозни средства - да се заостри тяхното внимание, че това е една натоварен отсечка, посочи тя. Освен това се развиват малко по-различни умения извън часовете по изобразително изкуство, сред които работа с други материали, които не се използват в часовете – тебешир и т.н., допълни Тасева. 
Рисуването на асфалта е част от програмата за представителни изяви на клубовете за занимания по интереси в училището. По-късно днес учениците от клуба „Магията на природните науки“ ще представят и различни макети на вятърната енергия, количка с водно задвижване,  с реактивно задвижване, машина за вода, както и декорации със скандинавски мъх. Тук децата показват физика, химия, биология, защото природата е навсякъде около нас и природните науки могат да обяснят всичко, което ни заобикаля, каза ръководителят на клуба Богдана Баракова. 
В програмата са предвидени още изпълнение на песни, танци и сценки, забавни игри в учебна платформа, турнир по шах, великденска работилница, викторина по математика, представяне на уроци по български език и математика, драматизации на приказки и други.