Водата от четири обществени чешми в Шумен е с отклонения по микробиологични показатели и не следва да се ползва за пиене, съобщават на сайта си Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 
От там отбелязват, че след извършеното пробонабиране на 23 април и проведен лабораторен контрол на водата от седем водоизточника в Шумен е установено, че с отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмата на улица „Поройна“ в квартал „Дивдядово“, на чешма номер две по пътя за село Лозево, тази в местността „Бабешкия мост“ в квартал „Боян Българанов“, както и на улица „Янко Сакъзов” в областния град. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, предупреждават от РЗИ. 
От там уточняват, че по всички изследвани показатели отговаря водата от чешмите до комплекс „Кьошковете” в едноименния парк, на кръстовището на улиците  „Тетово“ и „Васил Левски“ (срещу Томбул джамия), както и на разклона за с. Кочово, по пътя между селата Лозево и Новосел. 
Получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция), припомниха за БТА от РЗИ.  
В края на март управителят на "Водоснабдяване и канализация (ВиК) - Шумен" Иван Пушкаров съобщи, че новият довеждащ водопровод от яз. "Тича" до Шумен, който се изгражда по един от най-мащабните проекти в региона "Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020, е завършен на около 86-97 процента. Той отбеляза, че срокът на договора с фирмата изпълнител е до месец юли 2024 година, като остават дейности по преминавания на главен път и довършителни дейности по шахтите.
Като време за присъединяване на обектите към съществуващата мрежа от ВиК - Шумен определиха края на месец май или началото на юни, по уверения на фирмата-изпълнител. Относно Пречиствателната станция за питейна вода от ВиК Шумен са представили документи в Дирекцията за национален строителен контрол за издаване на Акт 16 на обекта. Пречиствателната станция в шуменския квартал "Дивдядово" ще бъде въведена в експлоатация заедно с новия довеждащ водопровод, съобщиха в писмо до медиите от ВиК- Шумен" на 15 декември миналата година, ден след проведено Общо събрание на Асоциацията по ВиК в областта.