Разкриване на общински комплекс „Социална и здравна политика“ от 1 май бе гласувано единодушно от троянските общински съветници по време на заседанието на Общинския съвет. Предложението на кмета Донка Михайлова бе одобрено след положителни становища, дадени от комисиите по „Бюджет и финанси“ и „Здравеопазване“.
Комплексът ще поеме администрирането и ръководството на дейностите и услугите в социалната сфера и здравеопазването, които до момента се предоставят от отдел „Социална и здравна политика“ към администрацията, се посочва в проекта на решение. 
Кметът Донка Михайлова отбеляза пред общинските съветници важността на предложението, което е свързано със съдбата на 15 социални услуги, използвани от най-уязвимите жители на общината и осигуряващи заетост на около 600 човека. „Готвим се за тази стъпка от над две години, като основните ни усилия бяха насочени най-вече към кадровата подготовка на хората, които биха поели, в голяма степен самостоятелно, дейността на това звено. Силно се надявам, че работата, която свършихме, ще даде резултат“, посочи Михайлова.
С приетото решение отделът се трансформира в самостоятелна структура, която е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. „Всички средства, насочени към социалната и здравна политика, които досега управляваше общината, ще бъдат ползвани от новата структура и ще бъдат управлявани пряко от нейния ръководител“, каза за БТА Донка Михайлова.
С решението на Общинския съвет на новата структура се предоставят за управление необходимите материалните активи, а със заповед на кмета ще бъдат прехвърлени за управление моторните превозни средства и друго движимо имущество, допълни тя.
Новата структура ще се ръководи от директор, който ще бъде назначен от кмета. Седалището ѝ остава на стария адрес на ул. „Любен Каравелов“ в Троян.